петак, 3. април 2015.

Gratirani praziluk sa kinoom

Kinou obozavam, a vi sami znate koliko je ona zdrava namirnica i preporučila bih vam da je koristite, što više možete, u svojoj ishrani.



Sastojci:

40 g kinoe,boja po izboru
2 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
100 g pršute
2 struka praziluk, beli i svetlo zeleni deo
4  jaja
125 ml pavlake za kuvanje 18% masnoće
1 kašičica sveže majčine dušice
po ukusu biber, soli, vegeta
1 kašika maslinovog ulja
15 g rendanog parmezana
100 g ovčjeg sira

Priprema:

Prvo skuvati kinou.
Staviti u cediljku i dobro je isprati sa hladnom vodom.
U manju šerpicu staviti kašiku maslinovog ulja dodati 2 čena sitno seckanog belog luka,pržiti oko 1 minutu i dodati opranu kinou, naliti duplom količinom vode,dodati prstohvat soli i pustiti da provri. Smanjiti temperaturu na tiho i pokliopiti i pustiti da se kuva oko 15 minuta.Isključiti i ostaviti poklopljeno da kinoa upije svu vodu,rastresti viljuškom.

U tiganj staviti dve kašike maslinovog ulja, zagrejati pa dodati sitno seckanu pršutu i pržiti dok vam ne postane hrskava.
U međuvremenu praziluk oprati i očistiti,raseći na pola i iseći na sitnije polukrugove.
Izvaditi prženu pršutu iz tiganja u tanjirić a u isto ulje dodati praziluk i pržiti ga dok vam ne omekša.

U posebnu,dublju činiju staviti jaja i umutiti ih malo sa žicom za mućenje,majčinu dušicu,biber, vegetu (oprezno sa njom, jer pršuta je slana)pavlaku za kuvanje,izmrvljen sir i ohlađenu pršutu,sve dobro sjediniti.

U uprženi praziluk dodati skuvanu kinou i sve promešati.
U vatrostalnu posudu, u kojoj ćete peći,moja je bila duža a uža 24cm X12cm sipati smesu od kinoe i praziluka,preko te smese sipati smesu od umućenih jaja,sve dobro promešati.
Staviti u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C i peći oko 30 minuta,izvaditi napolje posuti sa parmezanom ( ja sam stavila i oko 50 g rendane mocarele) i vratiti u rernu jos desetak minuta da vam blago porumeni.
Poslužiti toplo sa zelenom salataom.



Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. I would love to try this. I like quinoa, but I've never cooked it. You did it well as always!
    Hugs and kisses, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
  2. Looks amazing! I bet it is delicious as well!
    Have a lovely weekend!
    Hugs,

    Yelena

    ОдговориИзбриши
  3. Jako zanimljivo i baš super izgleda, nisam baš veliki korisnik kinoe, morala bih to promijeniti posebo što se nude ovako dobra jela gdje je mogu iskoristiti !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, kinoa je izuzetno zdrava namirnica koja bi trebala puno da se koristi, ako imaš prilike, obavezno je probaj. Mislim da kod vas ima samo braon, ona je dobra i zamenjuje pirinač a crna i crvena su odlične za salate i ja njih mnogo više koristim od braon. Topli pozdrav.

      Избриши
  4. I ja sam nedavno pocela da koristim kinou.I nikad dosta recepta kao sto je ovaj tvoj!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Dzoli, ja je mnogo volim ali je opet ne koristim dovoljno,koliko bih trebala.

      Избриши