понедељак, 27. април 2015.

Čorba od graška

Ništa lepše nego topla čorbica na prohladan,ali sunčan dan.


Sastojci:

300 g smrznutog graška
150 g dimljene slanine
1 kocka za supu
1 glavica crnog luka
150 ml kisela pavlaka
2 mlade šargarepe
po ukusu so i biber
1 kašika brašna
peršun
voda za kuvanje

Priprema:

Grašak naliti vodom, samo toliko da je sav u vodi i kuvati dok ne omekša.
Drugu zdelu napuniti sa ledenom vodom i rešetkastom kašikom izvaditi skuvani grašak i staviti ga u ledenu vodu, da grašak zadrži onu njegovu lepu zelenu boju.
Vodu, u kojoj se grašak kuvao ne bacajte, trebaće vam.

U drugu šerpu sipati kašiku dve ulja i ispržiti crni luk, koji ste sitno iseckali samo dok ne postane staklast, dodati kašiku brašna i ispržiti, mešajući. Pazite da vam brašno ne izgori.
Dodati skuvani grašak u šerpicu,sipati polovinu tečnosti u kojoj se grašak kuvao, i štapnim mikserom sve smrviti.
Dodati ostatak tečnosti, kocku za supu,vratiti na ringlu i kuvati, na tihoj temperaturi oko desetak minuta.Povremeno promešati,jer može lako da zagori, zbog brašna u čorbi.
Ako je čorba gusta, dodati još malo tople vode.

*** Umesto vode može se naliti temeljcem, u tom slučaju izostavite kocku za supu.

Kuvanu čorbu skloniti sa ringle, dodati kiselu pavlaku i sa žicom sve dobro sjedinite.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Mladu šargarepu očistiti i oprati. Izrendisati je na krupno rende, pa je zajedno sa slaninom, isečenom na štapiće kratko prodinstati, da malo omekša, dodati seckan peršun i sve sipati po površini čorbe, pred služenje.

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Super si to sredila i vizuelno na kraju sa malo narančastog i tamnozelenog.Nisam znala za potapanje u ledenu vodu za očuvanje boje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jelsa... ja svo povrće koje kuvam ili blanširam potapam u ledenu vodu, jer sa tom ledenom vodom zaustavljamo proces kuvanja a povrće što se duže kuva, gubi na svojoj hranljivoj vrednosti.
      Topli pozdrav i hvala što si posetila moj blog.

      Избриши
  2. Zorice, ne mogu se ovdje prijaviti preko FB , nego preko mail adrese, pa mi ne vidiš ime,
    puno pozdrava iz Lovrana
    Jelka Srzentić Ferenčak

    ОдговориИзбриши