понедељак, 27. април 2015.

Čorba od graška

Ništa lepše nego topla čorbica na prohladan,ali sunčan dan.


Sastojci:

300 g smrznutog graška
150 g dimljene slanine
1 kocka za supu
1 glavica crnog luka
150 ml kisela pavlaka
2 mlade šargarepe
po ukusu so i biber
1 kašika brašna
peršun
voda za kuvanje

Priprema:

Grašak naliti vodom, samo toliko da je sav u vodi i kuvati dok ne omekša.
Drugu zdelu napuniti sa ledenom vodom i rešetkastom kašikom izvaditi skuvani grašak i staviti ga u ledenu vodu, da grašak zadrži onu njegovu lepu zelenu boju.
Vodu, u kojoj se grašak kuvao ne bacajte, trebaće vam.

U drugu šerpu sipati kašiku dve ulja i ispržiti crni luk, koji ste sitno iseckali samo dok ne postane staklast, dodati kašiku brašna i ispržiti, mešajući. Pazite da vam brašno ne izgori.
Dodati skuvani grašak u šerpicu,sipati polovinu tečnosti u kojoj se grašak kuvao, i štapnim mikserom sve smrviti.
Dodati ostatak tečnosti, kocku za supu,vratiti na ringlu i kuvati, na tihoj temperaturi oko desetak minuta.Povremeno promešati,jer može lako da zagori, zbog brašna u čorbi.
Ako je čorba gusta, dodati još malo tople vode.

*** Umesto vode može se naliti temeljcem, u tom slučaju izostavite kocku za supu.

Kuvanu čorbu skloniti sa ringle, dodati kiselu pavlaku i sa žicom sve dobro sjedinite.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Mladu šargarepu očistiti i oprati. Izrendisati je na krupno rende, pa je zajedno sa slaninom, isečenom na štapiće kratko prodinstati, da malo omekša, dodati seckan peršun i sve sipati po površini čorbe, pred služenje.

Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Super si to sredila i vizuelno na kraju sa malo narančastog i tamnozelenog.Nisam znala za potapanje u ledenu vodu za očuvanje boje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jelsa... ja svo povrće koje kuvam ili blanširam potapam u ledenu vodu, jer sa tom ledenom vodom zaustavljamo proces kuvanja a povrće što se duže kuva, gubi na svojoj hranljivoj vrednosti.
      Topli pozdrav i hvala što si posetila moj blog.

      Избриши
  2. Zorice, ne mogu se ovdje prijaviti preko FB , nego preko mail adrese, pa mi ne vidiš ime,
    puno pozdrava iz Lovrana
    Jelka Srzentić Ferenčak

    ОдговориИзбриши
  3. Corba je fenomenalna. Kakav ukus! Nestala za tren. Hvala, Zorice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, zaista si me obradovala i od srca ti hvala a čorbica da vam je u zdravlje:))))

      Избриши