Volim da napravim punjena testa jer ih obično jedemo ujutru za doručak, nekad sa jogurtom, nekad sa mlekom a volimo ih i za užinu, jer ručak obično jedemo kasno, oko 4 po podne i to nam je zadnji obrok, ali nekad pojedemo nešto od peciva, pre nego što odemo u šetnju.
Ovog puta je filovano pecivo u obliku štrudle.
Sastojci:
500 g sve namenskog brašna
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
250 do 270 ml tople vode
100 g otopljene masti
1 puna kašičica soli ili po ukusu
1 kašičica šećera
pola kašičice bibera
50 g vrlo sitno izrendanog pecorino ili parmezan sira
Sastojci za punjenje:
2 do 3 pune kašike ajvara
100 g sitno iseckanog provolone sira
100 g sitno iseckane šunke
50 g sitno iseckane suve dimljene slanine
1 kašika sitno iseckanog bosiljka
i još:
1 jaje
semenke po ukusu
Priprema:
U vanglicu izmešati brašno, so i biber. U manju zdelicu staviti kvasac, kašičicu šećera i dodati 150 ml tople vode, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.
Dodati nadošli kvasac u brašno, otopljenu mast i mikserom sa spiralnim nastavcima mesiti testo, dodavati po malo ostatak vode, meni je bilo dovoljno da dodam još 100 ml vode.
Mesiti testo oko desetak minuta i tek onda dodati sitno izrendani sir i mesiti još 4 do 5 minuta dok se sav sir ne sjedini sa testom.
Trebate dobiti elastično i glatko testo. Oblikovati u loptu, premazati sa vrlo malo maslinovog ulja i vratiti u vanglicu.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne, oko sat i po a u zavisnosti od toplote u prostoriji, možda će trebati i dva sata.
Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste blago pobrašnili i premesiti testo.
Rastanjiti testo u pravougaonik debljine 1cm.
Premazati testo sa ajvarom ( može i bez njega, ja sam imala malo na dnu tegle i htela sam to da iskoristim ) posuti sa sitno iseckanim sirom,šunkom i dimljenom slaninom i preko svega toga posuti sa sitno iseckanim bosiljkom, ako ga nemate i ne morate.
Meni se dopala ideja da napravim hleb sa ovim pletenicama, kao što sam pravila slatko uskršnje pecivo....tamo možete pogledati kompletan postupak izrade.
Znači dve trećine testa sam premazala sa ajvarom i posula sa ostalim sastojcima a ostatak sam isekla na trakice 1cm široke i uplela ih i sve pletenice, koje sam prebacila preko zavijenog testa. Zaviti testo u krug i spojiti krajeve.
Uzeti kalup za tortu ( može i šerpa ) ili tepsiju od 22 do 24cm prečnika, postaviti papirom za pečenje i prebaciti pripremljeno testo.
U sredinu staviti neku loptu od folije ili neku zdelicu / remekin i premazati ga sa mašću ili poprskati sa sprejom za pečenje ( da se testo ne zalepi pri pečenju )
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo još jednom naraste, oko sat vremena.
Naraslo testo premazati sa umučenim jajetom, posuti sa semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 minuta, povećati temperaturu na 200°C još 40 do 50 minuta ili dok vam lepo ne porumeni, ako previše rumeni, smanjite temperaturu ili pokriti hleb sa pek papirom ( vi najbolje poznajete svoju rernu )
Ispečen hleb ostaviti 10 minuta u kalupu, izvaditi i ostaviti da se još malo ohladi i poslužiti mlako. ( ja volim da je vruć, ali pazite da se ne opečete )
Čak i ja, koja voli vruće pecivo sam ga ostavila da se ohladi i kad sam ga sekla bio je mlak.
Mi smo ga jeli sa ostatkom kuvanih jaja od Uskrsa, krastavcima i paradajzom.
Prijatno!!!!
Punjena peciva idealna za ponijeti na piknik ili posao...i svi ih vole. Divno izgleda!
ОдговориИзбришиSlažem se sa tobom. Hvala.
ИзбришиSome times the translation is not clear.. Do you roll out 2/3 of the dough, add your filling and then roll up again much like a cinnamon roll. the reminder of the dough you use to decorate the roll with braids! the bread is lovely!
ОдговориИзбришиHi Marilyn...I added one more picture of preparation , maybe it will help. Two thirds of the dough I roll with filling like cinnamon rolls and third part I cut ( as on the picture ) and then I braid and then those braids I pull them over original roll....I hope that this will help, if not, please,let me know. Thank you very much and warm regards.
ИзбришиSuper! Beautiful! Thank you!
ОдговориИзбришиThank you so much for stopping by..Warm regards.
Избриши