Piletina prekrivena koricom od parmezana,sa prilogom, rizi bizi i pečene špargle ( roasted asparagus )... idealan prolećni ručak. Danas nam je bio tako lep dan, da smo nas dvoje ručali na našoj terasi.
Sastojci:
8 karabataka sa koskom i kožicom
250 ml pilećeg temeljca
1 do 2 limuna, sok i korica
2 kašike putera
Za koricu od parmezana:
100 g sveže izrendanog parmezana
oko 65 ml maslinovog ulja
pola kašiočice sušene majčine dušice
pola kašičice sušenog oregana
1 / 4 kašičice ili po ukusu belog luka u prahu
po ukusu morske soli i sveže samlevenog bibera
grančice sveže majčine dušice
Priprema:
Posuti piletinu sa vegetinim miksom za piletinu, pobiberiti i dodati, po želji, miks italijanskog začina. ( ja koristim začin za piletinu,koji se zove montreal chicken i za mene je to jedan od najlepših začina za piletinu )
Pokriti i ostaviti piletinu da se marinira u začinima oko sat vremena, može i preko noći.
Pošto sam pravila samo za nas dvoje, koristila sam 3 velika karabatka, da su bili manji, uzela bih 4.
Uzeti svako parče i prstima staviti i odozgore i odozdole ovu smesu od parmezana. Vodite računa da imate dovoljno za sve parčiće.
Po želji, kad servirate meso, možete preliti sa sokovima od pečenog mesa ( da bi lepše izgledalo, ako služite gostima, procediti tečnost, jer ćete imati komadiće parmezana i pečene majčine dušice )
Ja sam meso premestila u vatrostalnu posudu, tečnost sam ulila u tiganj i malo sa drvenom varjačom sve izgrebala sa dna tiganja i onda sve to sipala preko mesa.
Ja sam poslužila sa rizi bizi i sa pečenim šparglama, koje sam napravila ovako.
Šparglama odstraniti donji,tvrdi deo, oprati ih i osušiti.
Pleh prekriti pek papirom, poređati špargle, politi ih sa malo maslinovog ulja, posoliti, pobiberiti i posuti sa prstohvatom mešavine mediteranskog vegetinog miksa i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C ( ja sam ih pekla zajedno sa piletinom ) oko desetak minuta, samo da omekšaju, ali da ne promene boju.
Izvaditi ih i ostaviti da se ohlade.
Ohlađene posuti sa sitno iseckanim peršunom i belim lukom i po želji politi sa malo limunovog soka.
Prijatno!!!!
Neodoljivo; pojela bih bilo sta sa hrskavim parmezanom spolja!
ОдговориИзбришиMi smo se oduševili koliko je ova piletina ukusna i sočna.Topli pozdrav.
ИзбришиMultumesc Zorica! Paste fericit alaturi de familie!
ОдговориИзбришиMultumesc foarte mult. Salutări calde.
Избриши