понедељак, 13. април 2015.

Parmesan Crusted Chicken

Piletina prekrivena koricom od parmezana,sa prilogom, rizi bizi i pečene špargle ( roasted asparagus )... idealan prolećni ručak. Danas nam je bio tako lep dan, da smo nas dvoje ručali na našoj terasi.


Sastojci:


8 karabataka sa koskom i kožicom
250 ml pilećeg temeljca
1 do 2 limuna, sok i korica
2 kašike putera

Za koricu od parmezana:


100 g sveže izrendanog parmezana
oko 65 ml maslinovog ulja
pola kašiočice sušene majčine dušice
pola kašičice sušenog oregana
1 / 4 kašičice ili po ukusu belog luka u prahu
po ukusu morske soli i sveže samlevenog bibera
grančice sveže majčine dušice

Priprema:

Piletinu očistiti od viška masnoće i kožice koja visi. Oprati i osušiti.
Posuti piletinu sa vegetinim miksom za piletinu, pobiberiti i dodati, po želji, miks italijanskog začina. ( ja koristim začin za piletinu,koji se zove montreal chicken i za mene je to jedan od najlepših začina za piletinu )
Pokriti i ostaviti piletinu da se marinira u začinima oko sat vremena, može i preko noći.
Pošto sam pravila samo za nas dvoje, koristila sam 3 velika karabatka, da su bili manji, uzela bih 4.

U veću zdelu staviti sveže izrendani parmezan, količina parmezana puno zavisi od veličine karabatkova, ja volim da ga ima više i koristila sam mešavinu parmezana i grana padano, dodati beli luk u prahu, onoliko koliko vi volite,suvu majčinu dušicu,oregano, ( ja sam dodala i prstohvat miksa italijanskog začina ) sveže samleven biber, so i maslinovo ulje i viljuškom, ili rukama sve to sjediniti zajedno.
Uzeti svako parče i prstima staviti i odozgore i odozdole ovu smesu od parmezana. Vodite računa da imate dovoljno za sve parčiće.

U tiganj, koji može da se stavi u rernu, staviti puter i zagrejati, najbolje je ako imate teflonski tiganj, neće se ništa zalepiti ( moj teflonski tiganj nije mogao da se stavi u rernu, te sam morala kasnije da stavim meso u vatrostalnu posudu, jedna posuda više za pranje, ali mi nije smetalo ) i staviti piletinu, sa kožicom okrenutom na dole, dodati nekoliko grančica majčine dušice...pržiti nekoliko minuta, samo da porumeni i okrenuti i pržiti i drugu stranu nekoliko minuta da i ta donja strana porumeni.


U zdelicu izmešati limunov sok, koricu limuna i pileći temeljac, ako koristite isti tiganj, naliti sa tom tečnošću, dodati još nekoliko grančica majčine dušice i staviti u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C i peći oko 30 do 40 minuta ( u zavisnosti koliko su veliki komadi mesa ). U slučaju da vam meso ne porumeni odozgore, okrenuti gornji grejač na nekoliko minuta, da samo gornji deo porumeni, pazite da vam ne izgori. Meni nije bilo potrebno da stavljam grejač, ja sam čak morala da prekrijem meso sa pek papirom, da mi ne bi previše porumenelo.
Po želji, kad servirate meso, možete preliti sa sokovima od pečenog mesa ( da bi lepše izgledalo, ako služite gostima, procediti tečnost, jer ćete imati komadiće parmezana i pečene majčine dušice )
Ja sam meso premestila u vatrostalnu posudu, tečnost sam ulila u tiganj i malo sa drvenom varjačom sve izgrebala sa dna tiganja i onda sve to sipala preko mesa.


Piletinu možete poslužiti sa prilogom po vašem izboru.
Ja sam poslužila sa rizi bizi i sa pečenim šparglama, koje sam napravila ovako.
Šparglama odstraniti donji,tvrdi deo, oprati ih i osušiti.
Pleh prekriti pek papirom, poređati špargle, politi ih sa malo maslinovog ulja, posoliti, pobiberiti i posuti sa prstohvatom mešavine mediteranskog vegetinog miksa i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C ( ja sam ih pekla zajedno sa piletinom ) oko desetak minuta, samo da omekšaju, ali da ne promene boju.
Izvaditi ih i ostaviti da se ohlade.
Ohlađene posuti sa sitno iseckanim peršunom i belim lukom i po želji politi sa malo limunovog soka.


4 коментара: