Ništa lepše ne miriše nego kad se peče hleb, ne znam tačno kako bih ovo nazvala, ali znam da je pecivo, koje mi se jako dopalo.
Sastojci:
250 g brašna za hleb
100 g šećera
korica od 1 limuna ili pomorandže
1 kašičica vanile ili 1 kesica vanilinog šećera
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
150 ml kefira ili jogurta
125 ml toplog mleka
2 jaja + 1 belanac
100 g omekšale masti
50 ml ulja
250 do 300 g ratluka sa pistaćima ili koji vi volite
Priprema:
U toplo mleko dodati kašičicu šećera i kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Sjediniti oba brašna i prosejati. Dodati šećer, vanilin šećer,ulje, limunovu koricu, kefir / jogurt, nadošli kvasac i 2 jaja + belanac i sve to zamesiti. Ja koristim mikser sa spiralnim nastavcima jer mi je mnogo lakše da umesim testo i na kraju ga samo doradim rukama.
Kad je testo potpuno sjedinjeno, sada dodavati po malo omekšalu mast ( možete koristiti biljnu ili životinjskog porekla mast, a ako je nemate onda koristite puter, koji ste isekli u kockice ) i mesiti mikserom sve dotle dok vam cela količina masti nije umešena u testo.
Trebate dobiti meko i lepljivo testo.
Posuti radnu površinu sa malo brašna,isipati dobro umešeno testo ( trebate imati male mehuriće po testu ) i domesiti ga rukama.
Pobrašniti po dnu vanglicu, staviti testo, koje ste oblikovali u loptu, pobrašniti vrlo blago i odozgore, pokriti i ostaviti na toplom mestu da vam se testo udupla, oko sat vremena.
Dve trećine testa ostavite kako jeste a jednu trećinu izrezati u trakice oko 1cm širine.
Gornji deo testa posuti sa iseckanim ratlukom i zaviti u rolat, ali samo do isečenog dela testa.
Umesto jednog velikog peciva, možete podeliti testo na 5-6 delova i od svakog dela napraviti ovako, ali u minijaturnom izdanju.
Ako imate već skuvana jaja, staviti po jedno jaje u manju pletenicu i napraviti za svaku osobu po jedno pecivo.
U sredini testa staviti neki remekin, koji ste prethodno zavili u foliju i isprskali sa sprejom za pečenje.
Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste, oko pola sata.
Naraslo testo premazati sa umućenim žumancetom u koje ste dodali malo mleka i kap-dve ulja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Ohlađeno posuti sa prah šećerom i poslužiti sa čašom mleka, soka,čaja ili sa šoljom kafe.
Ideja za ovo pecivo je odavde.
Prijatno!!!!
Nesvakidasnje punjenje i zanimljiv nacin motanja; pecivo je uvijek dobrodoslo!
ОдговориИзбришиKod nas peciva uvek prolaze. Muž ih posebno voli ujutru, dok kuva kafu, on pojede da ne pije kafu na prazan stomak i kod nas to mnogo brzo ode. Topli pozdrav.
ИзбришиDelicious and beautiful! :)
ОдговориИзбришиHugs, my dear friend!
Thank you, my dear Gery. Have a great week. Hugs:)))
ИзбришиJao, ovo je fantastično, veliki sam ljubitelj slatkog testa u kom god obliku, ali volim kad je ovako i na oko lepo i primamljivo.. Oprobaću se prvom prilikom. Hvala na ideji i receptu!;)
ОдговориИзбришиSandra, i ja sam ta...testa volim da mesim a tek da ih jedem,mmmm .... Hvala i topli pozdrav.
Избришиodlično i vjeruj mi da mi nikada ne bi palo na pamet puniti rahat lokumom...zanimljivo...stvarno...a peciva sva obožavam..kako ja tako i ostali kod mene doma...
ОдговориИзбришиHvala draga moja Snježana. Imam ja već nekoliko recepata slatkog testa gde sam koristila ratluk / lokum i svako mi je lepo. Kod mene je očigledno koliko ih i mi volimo, slatko ili slano.Topli pozdrav.
Избриши