понедељак, 20. април 2015.

Slatko pecivo

Ništa lepše ne miriše nego kad se peče hleb, ne znam tačno kako bih ovo nazvala, ali znam da je pecivo, koje mi se jako dopalo.


Sastojci:

300 g sve namenskog brašna + 30 g za doradu testa
250 g brašna za hleb
100 g šećera
korica od 1 limuna ili pomorandže
1 kašičica vanile ili 1 kesica vanilinog šećera
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
150 ml kefira ili jogurta
125 ml toplog mleka
2 jaja + 1 belanac
100 g omekšale masti
50 ml ulja
250 do 300 g ratluka sa pistaćima ili koji vi volite

Priprema:

Vrlo je važno da su vam sve namirnice sobne temperature.


U toplo mleko dodati kašičicu šećera i kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Sjediniti oba brašna i prosejati. Dodati šećer, vanilin šećer,ulje, limunovu koricu, kefir / jogurt, nadošli kvasac i 2 jaja + belanac i sve to zamesiti. Ja koristim mikser sa spiralnim nastavcima jer mi je mnogo lakše da umesim testo i na kraju ga samo doradim rukama.
Kad je testo potpuno sjedinjeno, sada dodavati po malo omekšalu mast ( možete koristiti biljnu ili životinjskog porekla mast, a ako je nemate onda koristite puter, koji ste isekli u kockice ) i mesiti mikserom sve dotle dok vam cela količina masti nije umešena u testo.
Trebate dobiti meko i lepljivo testo.

Posuti radnu površinu sa malo brašna,isipati dobro umešeno testo ( trebate imati male mehuriće po testu ) i domesiti ga rukama.

Pobrašniti po dnu vanglicu, staviti testo, koje ste oblikovali u loptu, pobrašniti vrlo blago i odozgore, pokriti i ostaviti na toplom mestu da vam se testo udupla, oko sat vremena.


Naraslo testo istresti na blago pobrašnjenoj radnoj površini i rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko pola cm debljine.
Dve trećine testa ostavite kako jeste a jednu trećinu izrezati u trakice oko 1cm širine.
Gornji deo testa posuti sa iseckanim ratlukom i zaviti u rolat, ali samo do isečenog dela testa.


Uzeti po 3 trakice i isplesti pletenicu i prebaciti preko urolanog testa, tako uraditi i sa ostalim trakicama...gledajte da isečete dovoljno trakica da imate po 3 za svaku pletenicu.


Kad ste upleli sve pletenice i prebacili ih preko urolanog testa, ispletene pletenice ugurajte ispod rolata i zaviti celo testo u krug.
Umesto jednog velikog peciva, možete podeliti testo na 5-6 delova i od svakog dela napraviti ovako, ali u minijaturnom izdanju.
Ako imate već skuvana jaja, staviti po jedno jaje u manju pletenicu i napraviti za svaku osobu po jedno pecivo.


Zavijeno pecivo preneti u kalup za tortu oko 26 do 28cm ili tepsiju, koju ste prethodno postavili papirom za pečenje.


U sredini testa staviti neki remekin, koji ste prethodno zavili u foliju i isprskali sa sprejom za pečenje.
Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste, oko pola sata.
Naraslo testo premazati sa umućenim žumancetom u koje ste dodali malo mleka i kap-dve ulja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Ispečeno pecivo izneti zajedno sa papirom za pečenje, staviti na žicu, izvući papir, pokriti sa kuhinjskim papirom, preko sa kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi.
Ohlađeno posuti sa prah šećerom i poslužiti sa čašom mleka, soka,čaja ili sa šoljom kafe.


Ideja za ovo pecivo je odavde.



Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. Nesvakidasnje punjenje i zanimljiv nacin motanja; pecivo je uvijek dobrodoslo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas peciva uvek prolaze. Muž ih posebno voli ujutru, dok kuva kafu, on pojede da ne pije kafu na prazan stomak i kod nas to mnogo brzo ode. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Jao, ovo je fantastično, veliki sam ljubitelj slatkog testa u kom god obliku, ali volim kad je ovako i na oko lepo i primamljivo.. Oprobaću se prvom prilikom. Hvala na ideji i receptu!;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sandra, i ja sam ta...testa volim da mesim a tek da ih jedem,mmmm .... Hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  3. odlično i vjeruj mi da mi nikada ne bi palo na pamet puniti rahat lokumom...zanimljivo...stvarno...a peciva sva obožavam..kako ja tako i ostali kod mene doma...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga moja Snježana. Imam ja već nekoliko recepata slatkog testa gde sam koristila ratluk / lokum i svako mi je lepo. Kod mene je očigledno koliko ih i mi volimo, slatko ili slano.Topli pozdrav.

      Избриши