уторак, 5. мај 2015.

Mađarske palačinke


Jedan divan doručak za sve mame na njihov dan, deca i tata se mogu potruditi da mami naprave ovakav doručak,za njen dan.

U moru novih recepata često nam se desi da ne prepoznamo bisere između njih a i ko bi mogao da ih prepozna. Ja sam uvek u potrazi za nečim što bi nas dvoje voleli, mada se često vraćam klasici, jer, na kraj krajeva, na tome smo i odrasli...
Ovaj recept je na Coolinarici još od 2012 godine i nije mi privukao pažnju dok ga njih nekoliko nije isprobalo i postavilo slike...a ja, ne bih bila ja, da to i ne isprobam....preporučujem vam ovaj recept da ga isprobate,jer sam sigurna da će se dopasti i vama.


Sastojci:

6 jaja
200 ml mleka 
400 g brašna
korica ili prirodno ulje pomorandže
2 kašičice vanile ili vanilla paste
100 g mlevenih ili sitno iseckanih oraha
1 kašičica kakaa
50 g šećera
2 kašike ulja

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca.
Belanca umutiti u šne i ostaviti ih sa strane.
Žumanca umutiti, dodati mleko, koricu pomorandže ( ja koristim prirodno ulje od pomorandže ) i vanilu, sve sjediniti i na kraju dodati umućen šne od belanaca i ulje i sve sjediniti. Ostaviti sa strane da se vrlo kratko odmori.

Ja sam bila malo  nepažljiva dok sam čitala recept i umutila sam cela jaja, bez da sam odvajala belanca i žumanca i mogu da vam kažem da sam potpuno zadovoljna krajnjim ishodom, ali ću drugi put probati i kako je originalno napisano, pa ću videti da li uopšte ima kakve razlike u teksturi palačinki.

Zagrejati tiganj, ja sam koristila manji tiganj, a vi, ako imate one malecke tiganjčiće, upotrebite njih i svakom posebno napravite malu torticu od palačinki, vizualno će biti jako lepo i sipati po 1 manju kutlaču smese u zagrejani tiganj. Ja sam samo prvi put sipala nekoliko kapi ulja u tiganj, kasnije više nisam, jer imam ulje u testo.
Svaku palačinku prži iti samo sa jedne strane i kad je gornja strana pržena isipati  na tanjir.
Jednu palačinku posuti sa kakaom i malo šećera i kad ispržite i sledeću onda je staviti preko prethodne i tu palačinku posuti sa mlkevenim ili sitno iseckanim orasima i šećerom i tako isto uradite i sa sledećim prženim palačinkama, sa zadnjom isprženom palačinkom poklopiti sve preostale, što znači, pečena strana da je odozgore.

Ja sam pravila od pola količine i za nas dvoje je bilo dovoljno za doručak.
Od ukupne količine biste trebali da dobijete 8 manjih palačinaka...znači, zavisi od veličine tiganja koliko ćete palašinki dobiti.
Obim mog tiganja je 14cm.

Poslužiti tople a ove palačinke bi bile lepe i da se preliju sa nekim sirupom, voćnim ili javorovim sirupom.


Prijatno i uživajte u njima.

9 коментара:

  1. Decki kada su doma ustaju kasno pa imamo rani rucak....tako da ja nemam potrebe spremati dorucak..ovo je zgodan, slastan desert za moje gladuse...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Snješka, ni kod nas starijih nije bolje, doručkujemo oko 11 a ručamo oko 4 ...dok smo radili, imali smo i neki red, sad ga više nemamo. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Hvala Petra....zaista su dobre i drugačije, mi smo se oduševili sa njima.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlicno izgledaju ,,neznam kako ja,neznam za taj recept ,ali cu ih praviti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato moja, ne znam ni ja kako ne znaš za taj recept, ali ih obavezno probaj...nama su se jako dopale a ako se sećaš, kad smo bili kod vas, pričala sam ti za njih. Ljubim te.

      Избриши
  4. Одговори
    1. Hvala Nale moja....ja bih ih nafilovala i sa malo nutele, koju bih izmešala sa malo pavlake i posula sa lešnicima....probaj i na taj način.

      Избриши