Videla sam ova peciva na ovom bugarskom blogu i jednostavno su me oduševila.
Sastojci:
300 ml toplog mleka
9 g suvog kvasca
1.5 kg brašna
300 g gustog jogurta
200 ml vode
1 kašičica šećera
1 puna kašičica soli
60 g otopljenog i ohlađenog putera
60 ml ulja
2 jaja + 1 belanac
Za premazivanje peciva:
1 žumanac
30 ml mleka
15 ml slatke pavlake
Sastojci za punjenje:
400 g sira po ukusu ( kravlji, ovčji...feta, mladi sir )
250 g suve dimljene slanine, isečene na sitne kockice
2 jaja
1 puna kašika itlijanskog začina ili oregano
Prosejati brašno i u vanglicu staviti polovinu brašna, napraviti udubljenje i tu dodati blago umućena jaja, nadošli kvasac,prohlađen puter sa uljem, so.
Ako imate mlaćenicu, koristite nju umesto gustog jogurta i vode ili koristiti tečni jogurt,ja sam koristila kefir, dodati u brašno i sve izmešati sa drvenom varjačom.
Dodavati po malo brašna od one druge polovine i rukom ili mikserom umesiti meko i glatko testo.
Možda vam neće biti potrebno svo brašno, u zavisnosti od proizvođača. Meni je bilo potrebno 1.350 g ali ja mešam dve vrste brašna. ( 1 kg sve namenskog i 500 g hlebnog )
Meko umešeno testo premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu,prekriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Dok testo raste napraviti fil.
Pomešati sir, jaja, italijanski začin i sitno iseckanu slaninicu.
Prekriti pripremljeno pecivo i ostaviti još pola sata da naraste ( taman ćete napuniti jednu tepsiju sa pecivima i dok to stoji i raste, vi ćete puniti drugu tepsiju, prva će posle da se peče a druga će da raste i onda kad se prva tepsija ispeče, stavićete drugu da se peče )
Naraslo pecivo premazati sa umućenim žumancetom, mlekom i pavlakom i po želji, posuti sa semenkama.
Sastojci:
300 ml toplog mleka
9 g suvog kvasca
1.5 kg brašna
300 g gustog jogurta
200 ml vode
1 kašičica šećera
1 puna kašičica soli
60 g otopljenog i ohlađenog putera
60 ml ulja
2 jaja + 1 belanac
Za premazivanje peciva:
1 žumanac
30 ml mleka
15 ml slatke pavlake
Sastojci za punjenje:
400 g sira po ukusu ( kravlji, ovčji...feta, mladi sir )
250 g suve dimljene slanine, isečene na sitne kockice
2 jaja
1 puna kašika itlijanskog začina ili oregano
Priprema:
Otopiti puter i ostaviti sa strane da se ohladi i u ohlađen puter dodati ulje, promešati i ostaviti.
U zagrejano mleko staviti šećer,kvasac i nekoliko kašika brašna, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.Ako imate mlaćenicu, koristite nju umesto gustog jogurta i vode ili koristiti tečni jogurt,ja sam koristila kefir, dodati u brašno i sve izmešati sa drvenom varjačom.
Dodavati po malo brašna od one druge polovine i rukom ili mikserom umesiti meko i glatko testo.
Možda vam neće biti potrebno svo brašno, u zavisnosti od proizvođača. Meni je bilo potrebno 1.350 g ali ja mešam dve vrste brašna. ( 1 kg sve namenskog i 500 g hlebnog )
Meko umešeno testo premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu,prekriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Dok testo raste napraviti fil.
Pomešati sir, jaja, italijanski začin i sitno iseckanu slaninicu.
Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na jufkice koje su vam oko 70 g teške.
Svaki jufkicu rastanjiti u mali oval i raseći sa obe strane ( ovde neka vam pomognu slike pripreme, jer je tako najlakše da se objasni ) u sredini između dva preseka staviti po kašičicu nadeva, preklopiti sa jednim delom rasečenog testa, uvući taj deo u razrezani deo i isto tako uraditi i sa drugom stranom rasečenog testa. Podviti oba kraja malo ispod peciva i staviti na pleh prekriven pek papirom, između peciva ostaviti po malo razmaka jer će testo još da naraste prilikom stajanja i pečenja. ( trebaće vam dva pleha )Prekriti pripremljeno pecivo i ostaviti još pola sata da naraste ( taman ćete napuniti jednu tepsiju sa pecivima i dok to stoji i raste, vi ćete puniti drugu tepsiju, prva će posle da se peče a druga će da raste i onda kad se prva tepsija ispeče, stavićete drugu da se peče )
Naraslo pecivo premazati sa umućenim žumancetom, mlekom i pavlakom i po želji, posuti sa semenkama.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C prvih 10 minuta a onda smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Ohladiti na žici i poslužiti tople.
Mi smo vikend proveli sa našim dragim prijateljima ali na žalost,vreme nam nije baš bilo idealno...drugi put će biti bolje.
Moj muž je odlučio da malo seče drva a komartci i black flyes su nas žive pojeli, njemu očigledno nisu smetali ni komarci ni crne mušice, koje, kad te ugrizu odnesu ti i parče mesa...ali zato sad je sav šaren...
Od ove količine trebate dobiti oko 30 velikih kifli, testo možete da podelite na pola pa od polovine napraviti kifle a od polovine ispeći pogaču.
Kifle su dobre i sledećeg dana, neko ih voli hladne, ja ih kratko zagrejem u rerni jer volim tople.
Kifle su dobre i sledećeg dana, neko ih voli hladne, ja ih kratko zagrejem u rerni jer volim tople.
Prijatno!!!!
Baš mi se svidjaju :) Moraću da ih isprobam :)
ОдговориИзбришиHvala Jafi...nama su se jako dopala, možda će i vama.
ИзбришиMmm... It smells like the most delicious morning. :)
ОдговориИзбришиThey are wonderful, Zoki!
Hugs and kisses, my friend!
Thank you, my dear Gery. We enjoyed them very much. Hugs and kisses, my dear friend:))))
ИзбришиZorica, thank you for trusting me and usnig my recipe. They look wonderful, I am sure you have cooked them brilliant :)
ОдговориИзбришиHugs!
Таня, they are so good and we just loved them...Thanks a million for this great recipe. Hugs and warm regards.
Избриши