недеља, 14. јун 2015.

Tangzhong integralni hleb

Pravila sam hleb sa tangzhong-om ali prvi put ga pravim sa integralnim brašnom i  zaista sam oduševljena mekoćom ovog hleba...probajte ga i vi ili sa belim ili integralnim brašnom...



Sastojci za tangzhong:

30 g brašna
150 ml hladne vode

Sastojci za hleb:

100 g integralno brašno sa nekim semenkama ( lan, susam, chia )
160 g raženog brašna
100 g hlebnog brašna
5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 puna kašičica soli
1 jaje
125 ml toplog mleka
120 g tangzhong
30 g otopljenog i ohlađenog putera + 50 g otopljenog putera

i još

semenke po izboru,suncokret,bundeva

Priprema:

Prvo ćemo napraviti tangzhong.
U šerpicu staviti brašno i hladnu vodu, sve dobro izmutiti žicom, da nemate grudvica i staviti da se kuva.Kuvati na tihoj temperaturi, dok se ne zgusne,stalno mešajući.
Ostaviti sa strane da se ohladi,promešati povremeno.

U malu zdelicu staviti toplo mleko,šećer i kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U vanglicu staviti brašna i so i sve izmešati.
Napraviti malo udubljenje u sredini brašna, dodati jaje,120 tangzhong,30 g otopljenog i ohlađenog putera i sve zamesiti. Mesiti rukom ili mikserom oko 15 minuta, dok ne dobijete glatko i meko testo...ako se testo lepi puno za ruke, dodavati hlebno brašno dok testo ne postane samo malo lepljivo.
Premazati testo sa malo ulja,vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.


Naraslo testo podeliti na 3 dela i svaki deo rastanjiti u oval, ili što duži pravougaonik ( pomozite sebi pri rastanjivanju testa sa po malo brašna, moje testo je bilo lepljivo ) i premazati tanko sa malo putera ( preostalih 50 g ) i preklopiti kao pismo.


Još jednom rastanjiti što duže možete, premazati sa tankim slojem preostalog putera ( možda vam neće biti potrebno svih 50 g, možete i izostaviti premazivanjem sa puterom ) i po želji posuti sa semenkama po vašem izboru ( kod mene je jedna rolnica bila bez semenki, jedna je bila sa suncokretovim semenkama a druga sa semenkama bundeve ) i zaviti u male rolate.


Uzeti vatrostalnu posudu ( koristiti posudu onoliko koliko su vam široke rolnice i ako je posuda uža a duža, možete pčodeliti testo na više delova pa neka rolatići budu kraći a da ih je više..znači veličinu posude izabrati po izboru, može da bude veća,ali ne i prevelika,ili manja ) i premazati je sa puterom ili sprejom za pečenje i svaku rolnicu staviti popreko. ( kod mene nisu mogle da stanupopreko pa sam ih stavila ukoso i tako sam dobila one lepe navoje kad sam hleb isekla )

Pokriti i ostaviti pola sata da još jednom naraste.

Naraslo testo premazati sa preostalim tangzhong svuda, između i okolo ,posuti sa semenkama po izboru ( kod mene crni susam, braon i zlatno laneno seme ) i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta ili dok ne dobijete lepu rumenu koricu.


Ostaviti da se malo ohladi, okrenuti i izvaditi pažljivo hleb i ostaviti na žici, pokriven, da se ohladi.


Iseći na kriđke i poslužiti uz jelo, ili blago premazana sa puterom.

4 коментара:

  1. it looks so tasty, l love bread :)

    - www.angelavissers.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Angelaah...I eat bread but not as much as my husband. He loves bread. Thank you for visiting my blog.Warm regards.

      Избриши
  2. Samo sam jednom isprobala tangzhong tijesto...nisam pronasla onu 'magicnost' koju su obecavali. Tvoj hljeb izgleda prelijepo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam ga probala nekoliko puta dva puta sa belim brašnom i ovo i mom mužu se dopalo, zaista je mekan i sledeći dan...Hvala ti puno.

      Избриши