субота, 06. јун 2015.

Buhtle

Ima li nekog da ne voli male slatke buhtlice, punjene sa džemom, posute sa šećerom izmešan sa vanilom....za mene su najlepše sa džemom od kajsija a mogu se puniti i sa nutelom ili šta god vam je po želji.


Sastojci:

300 g sve namenskog brašna
200 g  brašna za hleb
60 g šećera
50 g otopljene masti
2 jaja
1 kašika limunovog soka ili sirćeta
100 ml toplog mleka
150 ml kefira ili jogurta
1 kašičica šećera
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
limunova korica
1 kašičica vanile ili vanilla paste, ako nemate onda stavite 1 kesicu vanile

i još:

oko 50 g otopljenog putera
džem za punjenje
prah šećer pomešan sa vanilom

Priprema:

U toplo mleko dodati šećer i kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Prosejati oba brašna i u sredini napraviti udubljenje, dodati blago umućena jaja, limunov sok i koricu,kefir,sobne temperature, otopljenu mast,šećer,vanilu i podignuti kvasac i sve zamesiti....ja mesim mikserom, jer su mi testa, na taj način, odlično umešena bez da puno koristim ruku, samo na kraju domesim testo rukom.
Ako mesite rukom, zamešeno testo isipati na radnu površinu i mesiti ga oko 6 do 8 minuta, dok ne dobijete glatko i meko testo. Ako je potrebno, dodavati po malo brašna, ali je u suštini važno da testo bude meko i vrlo malo lepljivo.

Oblikovati u loptu,premazati sa vrlo malo ulja ili posuti sa brašnom,vratiti u vanglicu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Naraslo testo podeliti na jednake male jufkice i svaku jednu premesiti.
Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti jufkicu prečnika oko 6cm, staviti u sredinu kašičicu gustog džema od kajsija, ili ako volite nutelu, može i sa njom ili puniti sa onim što vi volite, uhvatiti krajeve kruga i polako ih zatvarati svuda okolo dok ne napravite kuglicu, koja je dobro zatvorena.

Kalup za tortu 24-6cm podmazati sa otopljenim puterom ili isprskati sprejom za pečenje.Možete koristiti bilo koji pleh za pečenje, ja najviše volim kalup za tortu jer ima dublje stranice i buhtle mi narastu u visini. Ako koristite kalup za tortu, obavezno staviti nešto ispod pleha jer će tokom pečenja otopljen puter da curi ( ja stavim parče aluminijske folije, kad završim pečenje, samo bacim foliju umesto da ribam pleh )

Svaku napravljenu kuglicu uvaljati u otopljen puter i zatvoren deo staviti da bude na dno pleha.
Popuniti prvo okolo stranica a onda sredinu i ostaviti malo mesta između kuglica, jer će kuglice još da narastu.

Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da još jednom naraste, oko pola sata.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 40 do 45 minuta ili dok vam buhtlice lepo ne porumene odozgore.

Ohladiti ih na kratko u kalupu, otvoriti stranicu kalupa i pažljivo izvaditi buhtle, ostaviti ih na žicu da se ohlade.


Pomešati prah šećer sa vanilom i posuti buhtle pre služenja.
Idealno kao desert ili doručak sa šoljom toplog mleka ili kafom.


Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. Прелест си сътворила,Зори,както винаги.....
    Усмихнат ден:)!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. От сърцето ми да ви благодаря , скъпи Milena.Pozdrav

      Избриши