Jela mi se neka slana pita....juče smo bili u gostima kod prijateljice i naravno da se jelo malo više nego što treba, zato danas mora manje...
Za premazivanje kora:
4 jaja
1 kašičica soli
150 ml ulja
250 g gustog grčkog jogurta
100 g griza
12 g praška za pecivo
Za fil:
600 g šampinjona
1 veliki ili 2 manja struka praziluka
45 g putera
2 čena belog luka
po ukusu so i biber
2 kašike sitno iseckanog peršuna
65 ml belog vina
125 ml pavlake za kuvanje
pola kašičice italijanskog začina ( majčina dušica, bosiljak, oregano, ruzmarin )
50 g sitno izrendanog parmezan sira
12 kora za pitu
Priprema:
Praziluk dobro oprati i iseći na sitnije i staviti u tiganj.
Šampinjone dobro oprati i iseći na sitnije komadiće i njih staviti u tiganj i pržiti zajedno sa prazilukom dok praziluk ne omekša.
Pobiberiti i posoliti po ukusu, dodati italijanski začin,izmešati i ostaviti da se dobro ohladi.
Umutiti jaja, dodati ulje i gusti grčki jogurt a griz izmešati sa solju i praškom za pecivo i na kraju dodati griz i sve sjediniti zajedno.
Treba da vam ostane malo fila od jaja i griza da premažete pitu.
Na zadnju koru, koju ste premazali, staviti fil od šampinjona i praziluka, preko posuti sa izrendanim parmezanom i čvrsto zaviti u rolat.
Izvaditi rolat i iseći na trouglove.
Tepsiju ili kalup za tortu veličine 24 do 26cm prekriti papirom za pečenje i poređati trouglove kao na slici,ostaviti malo razmaka između trouglova.
( moj kalup je bio malo manji oko 22cm i moji su rolati malo zgužvani, ali to nije umanjilo ukus ovoj piti )Premazati trouglove sa ostatkom fila, ako kojim slušajem vam nije ostalo fil, umutiti jaje sa malo mleka i premazati, po želji posutu sa semenkama po vašem izboru.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 do 55 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Ohladiti je malo u kalupu, onda izvaditi i ostaviti na žici da se ohladi.Poslužiti je toplu sa hladnim pivom, sokom ili jogurtom.
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Maja sa bloga "Cooks and Bakes " koja nam je zadala temu luk i njoj šaljem ovaj recept.
I love it! I would serve it with fresh salad and it would be the perfect lunch. :)
ОдговориИзбришиHugs and kisses, my dear Zoki!
I agree with you.Thank you very much, my dear Gery. Have a great Sunday. Hugs and kisses:)))
ИзбришиObožavam pite, a nisam nikada do sada pravila na ovaj način. Prosto mi je žao što danas nemam družtvo za ručak, da isprobam ovo kad se sve kore slože u jednu, izgleda divno!
ОдговориИзбришиHvala Kato....biće neka druga prilika kad ćeš moći da je napraviš i isprobaš. Hvala ti na poseti i topli pozdrav.
ИзбришиPite su za 10; mnogo volim sampinjone u tijestu bilo koje vrste.
ОдговориИзбришиJoj Jasna i ja...i uvek ih imam u frižideru.
ИзбришиZaista, lepa i ukusna pita. Baš bih je sad gricnula... Odlično izgleda.
ОдговориИзбришиHvala ti, draga moja Nale.
Избриши