среда, 3. јун 2015.

Zapečena pasta sa spanaćem i muškatnom tikvom

Kod nas pasta prolazi na svaki način, ali zapečena nam je uvek najbolja...



Sastojci:

600 g muškatne tikve
400 g svežeg spanaća
200 g penne pasta
150 do 200 g rikota sir
začini po ukusu ; biber, vegeta,dimljena paprika

sasatojci za bešamel:

25 g putera
1 puna kašika brašna
250 do 300 ml mleka
25 g izrendanog sira, parmezan, gouda, Grana Padano
pola kašičice italijanskog začina  ( ruzmarin, majčina dušica, oregano, bosiljak )
prstohvat muškatnog oraha
biber, so
1 jaje
1/4 kašičice ljute mlevene paprike
pola kašičice belog luka u prahu

i još:

25 g izrendanog sira

Priprema:

Muškatnu tikvu oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na kocke veličine oko 2cm...pobiberiti, posoliti, posuti sa začinima po vašem ukusu, ja sam  koristila vegetin mediteranski mix,dodati malo ulja i sve izmešati, sipati u pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 do 20 minuta samo da vam tikva omekša.
Izvadirti iz rerne i ostaviti da se malo ohladi.

Spanać očistiti i oprati i tako mokar staviti u veću šerpu i kuvati samo dok ne omekša, isprati ga sa hladnom vodom, ocediti i iseckati na sitnije.

Napraviti bešamel.
U veću šerpu staviti puter da se otopi i zagreje, dodati kašiku brašna i pržiti dok blago ne porumeni, stalno mešajući žicom, dodati zagrejano mleko po malo i stalno mutite sa žicom da vam se ne stvore grudvice...kuvati dok se ne zgusne.
Dodati izrendani sir, jaje i začine i sve izmešati...bešamel treba da bude malo ređi, u slučaju da je gust, dodati još malo mleka i sve izmešati, u prohlađen bešamel dodati izmrvljenu rikotu, ako nemate rikotu, može i feta sir, ali komadići da su malo krupniji.

U međuvremenu staviti pastu da se kuva u posoljenoj vodi i kuvati po instrukciji proizvođača, obično je to oko 8 minuta, ocediti od vode.

U pripremljen bešamel dodati ispečenu tikvu,iseckan spanać i oceđenu pastu i sve, pažljivo sjediniti.

Pekač, veličine 22cm X 22cm ili sličnih veličina podmazati sa uljem isipati pripremljenu pastu sa povrćem i poravnjati. Peći u prethodno zagrejanoj rerni  na 185°C oko pola sata ili dok vam blago ne porumeni. Posuti sa ostatkom sira i vratiti nazad u rernu samo da se sir otopi.


Ostaviti da se ohladi, ali ne potpuno, iseći na kocke i poslužiti uz zelenu salatu i hladno pivo.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Zorice ovo nikada nisam pravila i deluje mi sasvim primamljivo.Ali sada nema tikvi ..Pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja..kad dođe vreme tikvi kod vas, onda probaj. Kod nas ih ima preko cele godine.Topli pozdrav za tebe.

      Избриши