Tikvice jako volimo na bilo koji način, a tek pite...pa to je pravi užitak.Te pite sa tikvicama su izuzetno meke i sočne i ova je jedna od takvih.
Sastojci:
5 XL jaja
120 g prosejanog brašna
75 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
120 g žuti cheddar ili koji vi volite
1 crni luk, veća ljutika ili 4 struka mladog luka
2 manje ili 1 veća šargarepa
700 g tikvica
pola kašičice italijanskog začina
so i biber po ukusu
Priprema:
Uključiti rernu da se greje na 180°C.
Manji đuveč, veličineb 20cm X 28cm ili sličnih veličina, prekriti papirom za pečenje.
U veću zdelu umutiti jaja,ulje,prašak za pecivo i prosejano brašno.( drugi put ću probati da stavim pola kukuruznog brašna )
Dodati izrendane tikvice, ( u ovo vreme su tikvice jako mlade i ne treba ih ljuštiti, samo oprati i osušiti, možda bi mogle i da se malo ocede,posoliti i ostaviti kratko da odstoje da puste vodu i onda ih iscediti, mada ja moje nisam cedila ) izrendanu šargarepu, izrendan ili sitno iseckan sir i sitno iseckan luk ( koji god da koristite, ja sam koristila ljutiku ) i sve to sjediniti sa spatulom i na kraju dodati so, sveže samleven biber i italijanski začin.
Sipati pripremljenu masu u mali đuveč ili u šta ćete peći i peći u prethodno zagrejanoj rerni od 40 do 45 minuta, ja sam pekla skoro sat vremena.
Pečenu pitu izvaditi sa papirom za pečenje i ostaviti na žici da se ohladi.
Seći prohlađenu pitu i poslužiti sa kiselim mlekom, jogurtom, kefirom,....pita je podjednako dobra i hladna. ( ako vam išta ostane )
Prijatno!!!!
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Maja sa bloga "Cooks and Bakes " koja nam je zadala temu luk i njoj šaljem ovaj recept.
tata pravi bas cesto bar jednom nedeljno nesto sa tikvicama tako da sam se neverovatno obradovala videvsi ovaj recept. juce sam mu ga pokazala i danas ce da ga spremi za rucak! hvala kao i uvek na fantasticnim receptima
ОдговориИзбришиDraga moja,tikvice volimo i mi a ova pita je idealna za večeru ili doučak sa kiselim mlekom. Nadam se da će vam se dopasti. Topli pozdrav.
ИзбришиNa zalost nije dobro ispalo. Vrlo je ukusno i pravicemo opet. Problem je sto tikvice nismo posolili i ostavili ih da se ocede i puste vodu prvo. Skroz su u pitu pustili svoju tecnost tako da je bila vrlo mokra i gnjecava :(
ИзбришиAuu, sad mi je zaista žao.Ja moje tikvice nisam cedila, koristila sam male zelene zucchini i one nisu baš puno vodene...ako ih poraviš sa oceđenim tikvicama, molim te, javi mi,ako treba da dopišem u receptu. Topli pozdrav.
ИзбришиDa to je tata bas sugerisao da treba da se dopise :) mada ne znam mozda smo samo mi imali taj problem. I mi smo koristili male zelene zucchini i boga mi vodene su bas dosta. Napravice ponovo ali ovaj put ce ih iscediti pa cu vas izvestiti kako je ispalo.
ИзбришиEvo sad ću dopisati., bolje da se zna nego da se baca. Od srca ti hvala.
ИзбришиIskreno mi smo je pojeli ne volimo da bacamo hranu. Ali moze da bude koristan savet. Sledeci put cemo probati tako. Hvala od srca na uvek fenomenalnim receptima
ИзбришиNe volim ni ja da se baca hrana i od srca hvala tebi i tvom tati.
ИзбришиUh što vo dobro izgleda, volim ovakve stvari, a mogu ih podvaliti i djeci...:)
ОдговориИзбришиTako je Ingrid,snalazimo se na svaki mogući nasčin da deca pojedu povrće koje ne vole. Moj i dan danas ne voli tikvice.
ИзбришиJako lepo izgleda, posebno mi se dopada jer mi obožavamo tikvice na sto načina;)
ОдговориИзбришиHvala Nale. Pitu od tikvica volimo a i tikvice uopšte. Topli pozdrav.
ИзбришиPita je divna,jela sam je prosle godine kod prijateljice ali nije imala tacan recept da mi da.Bas sam se obradovala videvsi vas.
ОдговориИзбришиDraga Ivana, nadajmo se da je to isti recept...inače mi tikvice jako volimo. Topli pozdrav.
ИзбришиSutra cu praviti posto i mi jako volimo tikvice,pa javljam kako je ispala.Veliki pozdrav
ОдговориИзбришиRadujem se i nadam se da će vam se dopasti. Pozdrav.
ИзбришиZoro svaka cast!!! Pita je vrhunska,nemam reci.Ukusnija je od one koju sam probala. Jos jednom svaka cast.:)
ОдговориИзбришиE nema mi veće radosti nego kad čujem da je uspelo i da vam se dopala. Od srca ti se zahvaljujem i neka vam je prijatna:)))
ИзбришиHvala vama na ovako dobrom receptu ❤
ОдговориИзбриши