четвртак, 25. јун 2015.

Rolovan kare

Ima li išta mekše od ovog parčeta mesa. Juče ga kupih i danas se razmišljam, kako ga najbolje napraviti, imala sam dva recepta na umu, ovaj mi se više dopao.


Sastojci:

1kg kare mesa ( pork or beef tenderloin )
250 g krem sira
50 g opranog i očišćenog spanaća
2 do 3 pečene paprike
beli deo praziluka
2 čena belog luka
250 g pečuraka,po izboru
500 g tanko sečene dimljene slanine
začini,po ukusu; vegeta za svinjetinu, biber, beli luk u prahu,mešavina italijanskog začina ( majčina dušica,oregano, bosiljak, ruzmarin)
1 kašika sitno iseckanog peršuna
1 kašika putera
1 kašika ulja

Priprema:

Meso oprati,osušiti i očistiti od spoljnih žilica,oštrim nožem raseći da dobijete jednu veliku šniclu.( ovo može i mesar da vam uradi ili vi sami.
Tučkom izlupati meso, ali pazite da ga ne pokidate, jer je veoma mekano. Začiniti meso sa obe strane.


Zaviti ga u providnu foliju i ostaviti bar sat vremena da odstoji u frižideru, ili preko noći.

Šampinjone ili koje god vi pečurke koristite, oprati i sitno iseckati.
U tiganj staviti kašiku putera i kašiku ulja, zagrejati i dodati sitno iseckan praziluk i dinstati ga dok ne omekša, dodati sitno iseckane pečurke i beli luk i prđžiti dokle god sva voda ne uvri.
Začiniti po ukusu i dodati sitno iseckan peršun, izmešati i ostaviti da se sve dobro ohladi.

Na providnu foliju staviti šnite dimljene slanine da preklapaju jedna drugu ( količina slanine će vam zavisiti koliko vam je parče mesa )
Na slaninu staviti začinjen kare, tako da pokrije slaninu.
Preko mesa razmazati krem sir,preko krem sira staviti listove spanaća.,koji ste očistili od debelih drški, preko spanaća staviti filea od pečenih paprika ( koje možete ranije da ispečete, oljuštite i ostavite da se ovcede ) i preko paprika staviti izdinstane pečurke.


Sad, pomoću providne folije, urolati kare.


Ja sam moje parče mesa urolala sa kraće strane pa je malo deblji,možda sam trebala sa duže strane, ali nama nije ni malo smetalo što su isečeni parčići pečenog mesa bili malo deblji.
Preneti u pekač, koji ste prekrili sa pek papirom.


Zagrejati rernu na 175°C i peći oko 45 minuta...vreme pečenja zavisi od težine mesa.Ovo meso ne sme da se prepeče, jer će onda biti suvo a zaista je šteta presušiti ga.
Ako hoćete da vam je slanina hrskava zadnjih 5 miniuta povećajte temperaturu pečenja na 200°C.

Pečeno meso izvaditi iz pekača, staviti na tacnu sa koje ćete servirati meso, pokrite sa alu folijom i ostaviti oko 15 minuta do pola sata da se meso ohladi.

Seći ga na šnite i poslužiti sa pire krompirom i zelenom salatom.


Ako kojim slučajem mislite da vam je previše mesa za ručak, preseći na pola,pre pečenja, jedan deo dobro zaviti i ostaviti u zamrzivaču za neku drugu priliku a jedan deo ispecite za ručak.

Po želji, od sokova, koje je meso ispustilo, procedite i napravite umak ( gravy ) sa kojim možete preliti pire krompir i meso.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар