Nikada nisam pravila čorbu od luka, jednom davno sam pravila janiju od luka po receptu od mamajac i mnogo nam se dopala, tako da se reših da danas napravim čorbu / supu od luka i žao mi je što nisam ranije počela da pravim te čorbe / supe.
Sastojci:
6 velikih glavica crnog luka
50 g putera
1 čen belog luka
100 ml belog vina
100 ml pavlake za kuvanje
500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
i još:
2 l vode
30 ml sirćeta / ocat
4 pačja jajeta
4 kriške hleba
mozzarella sir
4 šnite dimljene slanine ili pršute
Priprema:
U šerpu staviti puter da se otopi i dodati tanko isečen luk, soli po ukusu, sitno iseckan beli luk i pržiti na tihoj temperaturi, stalno mešajući, jer ne sme da vam porumeni, mora da ostane svetao,dok vam ne omekša i kad postane staklast dodati vino, povećati malo temperaturu i dinstati dok skoro svo vino ne ispari.
Naliti sa temeljcem, ponovo smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati dok luk potpuno ne omekša, oko dvadesetak minuta.Pobiberi ( koristiti beli biber ) i ako je potrebno dodati još soli ili pola kašičice vegete, sve promešati, dodati pavlaku za kuvanje i štapnim mikserom sve samleti ili staviti u blender.
Gustinu čorbe odredite sami, ako je potrebno razrediti sa još temeljca i vratiti na ringlu da se zagreje.
U malu zdelicu razbiti jedno jaje.
Provrelu vodu mešati sa kašikom u jednom pravcu ( kao skazaljke na satu ) sipati jedno jaje i kuvati ga dok ne bude onako kako ga vi volite ( mi ga volimo da je rovito ), izvaditi sa rešetkastom kašikom i staviti na kuhinjski salvet ili papir da pokupi višak vode.
Tako uraditi i sa preostala 3 jaja.
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Maja sa bloga "Cooks and Bakes " koja nam je zadala temu luk i njoj šaljem ovaj recept.
Nisam ni ja nikada pravila ovakvu čorbu. Jela sam je nekoliko puta u restoranima, i svaki put pomislila kako bih je mogla praviti kod kuće, ali nekakopromakne prilika.
ОдговориИзбришиHvala Kato, možda ćeš naći tu priliku uskoro.Topli pozdrav.
ИзбришиKompletan obrok; luk volim u svemu i svacemu!
ОдговориИзбришиJoj Jasna, pa ja ne bih umela da kuvam vez luka...
ИзбришиMeni osobno jako fino , tako da je na sličan način kuham a pogotovo zimi
ОдговориИзбришиDilajla, uvek se nešto novo otkrije...jela sam french onion soup,ali mi je žao da je nikad nisam sama napravila.
Избриши