недеља, 28. јун 2015.

Pita od šampinjona i praziluka

Jela mi se neka slana pita....juče smo bili u gostima kod prijateljice i naravno da se jelo malo više nego što treba, zato danas mora manje...


Za premazivanje kora:

4 jaja
1 kašičica soli
150 ml ulja
250 g gustog grčkog jogurta
100 g griza
12 g praška za pecivo

Za fil:

600 g šampinjona
1 veliki ili 2 manja struka praziluka
45 g putera
2 čena belog luka
po ukusu so i biber
2 kašike sitno iseckanog peršuna
65 ml belog vina
125 ml pavlake za kuvanje
pola kašičice italijanskog začina ( majčina dušica, bosiljak, oregano, ruzmarin )
50 g sitno izrendanog parmezan sira
12 kora za pitu

Priprema:

U dublji i veći tiganj staviti puter i otopiti ga na tihoj temperaturi.
Praziluk dobro oprati i iseći na sitnije i staviti u tiganj.
Šampinjone dobro oprati i iseći na sitnije komadiće i njih staviti u tiganj i pržiti zajedno sa prazilukom dok praziluk ne omekša.

Dodati sitno iseckan beli luk, vino i pavlaku i pržiti dok skoro sva tečnost ne uvri.
Pobiberiti i posoliti po ukusu, dodati italijanski začin,izmešati i ostaviti da se dobro ohladi.

Izrendati parmezan i ostaviti na stranu.
Umutiti jaja, dodati ulje i gusti grčki jogurt a griz izmešati sa solju i praškom za pecivo i na kraju dodati griz i sve sjediniti zajedno.

Staviti jednu koru na radnu površinu i sipati oko 3 kašike umućene smese,premazati sa četkicom, onda staviti sledeću koru i ponoviti postupak i tako raditi dok ne utrošite svih 12 kora.
Treba da vam ostane malo fila od jaja i griza da premažete pitu.

Na zadnju koru, koju ste premazali, staviti fil od šampinjona i praziluka, preko posuti sa izrendanim parmezanom i čvrsto zaviti u rolat.


Zavijeni rolat ostaviti vrlo kratko u zamrzivač, oko 15 minuta.


Izvaditi rolat i iseći na trouglove.


Tepsiju ili kalup za tortu veličine 24 do 26cm prekriti papirom za pečenje i poređati trouglove kao na slici,ostaviti malo razmaka između trouglova.
( moj kalup je bio malo manji oko 22cm i moji su rolati malo zgužvani, ali to nije umanjilo ukus ovoj piti )
Premazati trouglove sa ostatkom fila, ako kojim slušajem vam nije ostalo fil, umutiti jaje sa malo mleka i premazati, po želji posutu sa semenkama po vašem izboru.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 do 55 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Ohladiti je malo u kalupu, onda izvaditi i ostaviti na žici da se ohladi.
Poslužiti je toplu sa hladnim pivom, sokom ili jogurtom.


Prijatno!!!!


Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Maja sa bloga "Cooks and Bakes " koja nam je zadala temu luk i njoj šaljem ovaj recept.

8 коментара:

  1. I love it! I would serve it with fresh salad and it would be the perfect lunch. :)
    Hugs and kisses, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I agree with you.Thank you very much, my dear Gery. Have a great Sunday. Hugs and kisses:)))

      Избриши
  2. Obožavam pite, a nisam nikada do sada pravila na ovaj način. Prosto mi je žao što danas nemam družtvo za ručak, da isprobam ovo kad se sve kore slože u jednu, izgleda divno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Kato....biće neka druga prilika kad ćeš moći da je napraviš i isprobaš. Hvala ti na poseti i topli pozdrav.

      Избриши
  3. Pite su za 10; mnogo volim sampinjone u tijestu bilo koje vrste.

    ОдговориИзбриши
  4. Zaista, lepa i ukusna pita. Baš bih je sad gricnula... Odlično izgleda.

    ОдговориИзбриши