уторак, 28. фебруар 2017.

Marokanska čorba od muškatne tikve i jabuka

Juče muž i ja odemo u prodavnicu da kupimo mleko i još nekoliko sitnica i tako gledajući kroz prodavnicu, vidim mnogo lepe muškatne tikve, e nisam im mogla odoleti i danas se mi sladimo sa njom.Kupila sam dve, jedna je ostala za bundevaru, ili kako smo to mi zvali, dulečnicu.


Sastojci: 1,25 kg muškatne tikve,1 velika glavica ili 2 manje sitnije sečenog crnog luka,2 čena sitno isečenog belog luka,pola struka praziluka,2 kisele jabuke,granny smith
Začini: 1 1/2 kašika Ras el Hanout,1 kašičica kurkume,1 puna kašičica sveže izrendanog đumbira ili pola kašičice u prahu,1/2 kašičice tučene ljute paprike,1 dobro puna kašika harissa sosa ili 1 puna kašika ljutog ajvara,1/2 kašičice bibera,po ukusu so,1.5 do 2 l povrtnog temeljca ili vode
i još:seckani korijander ili peršun,kisela pavlaka,može i malo seckanih oraha,1 kašika maslinovog ulja

Priprema: Tikvu oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na kockice.U šerpu sipati ulje, dodati sitnije isečen crni luk i praziluk i pržiti na tihoj temperaturi dok ne omekša. Dodati sitnije isečen beli luk ( i ja sam koristila i jednu minijaturnu ljutu papričicu, kojoj sam dobar deo semenki odstranila, jer je previše ljuta ) i pržiti sve zajedno na tihoj temperaturi, dok beli luk ne zamiriše.Sada dodati sve začine ( sa začinima se uvek možete igrati i dodavati i oduzimati po vašem ukusu ) i pržiti sve zajedno samo desetak sekundi, dodati muškatnu tikvu, koju ste oljuštili, očistili i iseckali na kockice i dodati i jabuke, kojima ste oljuštili koricu i iseckali na kockice iste veličine kao što je i tikva.
Pržiti nekoliko minuta sve zajedno sa začinima, ali pažljivo promešajte i onda naliti sa temeljcem ili vodom.


Pustiti da provri i kad provri, smanjiti na nisku temperaturu, polupoklopiti i kuvati na niskoj temperaturi sve dotle dok tikva i jabuka ne omekšaju.

Kad je čorba skoro gotova dodati punu kašiku harissa sosa ( koji se pravi od ljutih suvih paprika, neko dodaje i pečenu slatku papriku, u zavisnosti koliko volite da je ljuto...ovaj sos ću pripremiti nekom drugom prilikom, kupila sam ljute sitne suve paprike, ali sad ne mogu da stignem ) ili ako nemate harissa sos, koristite ljuti ajvar ili ljuti pire od paprike. i pustite da još jednom sve provri.
Štapnim mikserom samleti čorbu u kašu i u zavisnosti koliko volite da vam je gusta,možete dodati još vode ili temeljca i pustite da ponovo provri.Probati za začine i videti da li šta fali. Posoliti po ukusu.

Ovako pripremljena čorba je ljutkasto slatka,jer i muškatna tikva i jabuka su slatke i nama se ovo jako dopalo.Recept nisam preuzela ni sa jedne stranice, pravila sam je po ukusu.Pred služenje posuti sa sitno iseckanim korijanderom ili peršunom i u svaki tanjir staviti po kašičicu kisele pavlake a možete da stavite i izmrvljeni kozji sir a odozgore posuti sa malo pečenih i iseckanih oraha.


Prijatno!!!!

7 коментара:

  1. Često radim od tikve ,a sa jabukom nisam probala.Zorice i tvoje suđe je posebno.

    ОдговориИзбриши
  2. Kuvar sam pocetnik i mnogo mi se dopada nacin na koji objasnjavate recept.. sta staviti i koliko u zavisnosti od ovog ili onog, sta zameniti cime itd.. hvala puno na tome!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, hvala tebi na poseti i drago mi je da ti se moji recepti dopadaju. Pošto živim na drugom kontinentu, znam da neke namirnice vam nisu dostupne, kao ni što nama nisu dostupne vaše, pa se snalazimo na puno načina, tako i ja radim ovo, da bi vama bilo lakše...Topli pozdrav iz daleke Kanade.

      Избриши
  3. Mislim da je ideja sa dodavanjem jabuke muškatnoj tikvi super. Ja dodam ponekad i šargarepu i djumbirtakodje volim sa njom.

    ОдговориИзбриши