субота, 29. октобар 2022.

Jednostavna pasta sa belim lukom

 Ne da nemam ideje šta za ručak, već ih toliko imam da ne mogu sve da stignem da napravim, uslikam i pojedemo ali nekad želim nešto jednostavno za ručak, posebno dan posle provedenog sa pijateljima u divnoj hrani, druženju, smehu, dan kada ne želim ništa da jedem jer smo toliko jeli prethodnog dana, ali ipak se nešto mora pojesti, pa kad se mora, neka o bude nešto jednostavno.

E ovo je to jednostavno, da jednostavnije ne može da bude; pasta, beli luk, peršun a ko želi može dodati šrimpove, belo meso...

Sastojci: 250 g paste po vašem izboru, 450 g škampi, 50 ml maslinovog ulja, 25 g putera, 4 do 6 sitno isečenih čenova belog luka, 1 d 2 pune kašike isečenog peršuna, 1/2 kašičice tucane paprike, 50 g graška, parmezan sir

Priprema: Staviti vodu da se greje za pripremu paste. Kad je provrela dodati kašičicu soli i pastu i kuvti je po uputstvu proizvođača. Nemojte pastu nikad da prekuvate, jer je mnogo ukusnija kad je "al dente" 

U veći i dublji tiganj staviti maslinovo ulje da se zagreje. Ja kupujem škampe koji su već očišćeni. Blago ih posoliti i pobiberiti i staviti u ulje zajedno sa belim lukom i peršuom i pržiti ih samo dok ne porumene sa obe strane.

U vodu, u kojoj se pasta kuva, dodati smrznuti grašak pred kraj kuvanja jer njemu ne treba dugo da se skuva.

Ocediti pastu od vode ali sačuvati oko 150 ml i pastu dodati u tiganj, dodati oko 100 ml vode, malo parmezana i sve to sjediniti zajedno u tiganju, dodati 25 g putera isečenog na kockice, izmešati da se puter otopi i sjedini sa sastojcima.

Poslužiti odmah, posuto sa tucanom paprikom, sveže samlevenim biberom i blago preliti sa još malo maslinovog ulja.

Po izboru pasta se može poslužiti bez ikakvih dodataka, sasvim je ukusna i bez njih.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар