недеља, 16. октобар 2022.

Piletina sa kobasicom i povrćem iz rerne

 Meni su ovakvi ručkovi idealni ali i pored toga što ih volimo, ne spremam ih često. U našoj kući se mnogo više jede sa kašikom nego viljuškom, ali to ne znači da ne volimo.

Ovo je dobro jer se stavi od svageča po malo i na kraju se dobije odličan ručak za 4. Sastojci se uvek mogu dodati ili duzeti, ali meni liči na pravo jesenje jelo.

Sastojci: 4 do 6 karabatka, 2 polusušene kobasice, 4 do 5 krompira, 2 do 3 manje glavice crnog luka, 4 do 6 čena belog luka, 3 veće paprik različitih boja,  1 tanji struk praziluka, nekoliko grančica timijana, 1 grančica ruzmarina

i još:  50 ml maslinovog ulja, sok od 1 limuna, 1 kašičica bibera, 1 kašičica suvog začina, 1 kašičica dimljene paprike, 1/4 kašičice tucane ljute paprike, i po potrebi so

Priprema: Piletinu očistiti od viška masnoće i najbolje je koristiti sa kožicom, ( jer tako se meso mnogo manje isuši a kasnije je možete skinuti, za one koji je ne jedu kao ja, dajte je onom ko je jede, u mom slučaju, muž ) oprati, osušiti i blago je posoliti i pobiberiti i kratko propržiti, samo da malo porumeni.( ovo čak i ne morate da uradite ) Ako želite, možete je uvaljati u brašno, ali ne morate. Izvaditi i staviti na kuhinjski ubrus da se ocedi od viška masnoće i stavite je na stranu.

Kobasicu iseći na manje komade. Svo povrće očistiti i iseći na manje komade. Krompir ooljuštiti te i njega iseći na manje kockice. Čenove belog luka ostavite cele a glavice luka, iseći na deblje režnjeve. Praziluk koristiti samo svetlo zeleni i beli deo i iseći na veće komade.

Veći plići pekač prekriti pek papirom ( ne morate ali onda ćete morati da ga ribate, ovako je lakše ) staviti svo povrće koje ste pripremili, preliti maslinovim uljem koje ste izmešali sa sokom od 1 limuna ( ako ne volite limun možete ga i izostaviti ) i posuti svim začinima i sve dobro izmešati.

Staviti parčiće kobasice i piletinu između povrća i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 do 45 minuta ako koristite piletinu bez koske, ako je sa koskom mora da bude malo duže.

Poslužiti uz kupus salatu posuto sa sitno iseckanim peršunom.

Jelo je vrlo jednostavno, ne treba puno posla oko njega i što je najvažnije, peče se sve u jednoj posudi tako da nemate mnogo suđa za pranje, jedino što vam treba malo vremena za pripremu povrća.

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар