уторак, 25. октобар 2022.

Piletina sa prazilukom i šargarepom

 Iz bašte treba da se povadi ono što je ostalo; luk, šargarepa, kupus jer ostalo smo već povadili ranije i danas rešim da napravim ručak baš sa tim što smo juče povadili...

Sastojci: 500 g pilećih odkoštanih karabatkova, 3  do 4 šargarepe, 2 paškanata, 1 glavica crnog luka, 4 do 5 tanjih strukova praziluka, 4 čena belog luka, suvi začin, biber, so, 1 kašika ajvara, 300 do 400 ml  supe ili vode, 1 kašika ulja i 1 kašika putera

Priprema: Piletinu očistiti od kožice i viška masnoće, oprati, osušiti kuhinjskim papirom, posoliti, pobiberiti i posuti suvim začinom, izmešati i ostaviti bar pola sata da se meso malo marinira. ( ko voli može koristiti i soja sos, ja ga ne volim i ne koristim ga )

U veći i dublji tiganj staviti puter i maslinovo ulje i dodati sitno isečenu glavicu crnog luka i pržiti dok luk ne omekša ali ne sm da porumeni.

Dok se luk prži, očistiti paškanat, šargarepu i praziluk, oprati i iseći na duže komade, ali da vam nisu ni predugački, dodati paškanat i  meso i pržiti sve zajedno dok meso se malo ne proprži. Dodati ostalo povrće naliti sa 250 do 300 ml vode, dodati 1 kašiku ajvara, i po želji možete dodati, ako volite, pola kašičice italijanskog začina, očišćene cele čenove belog luka, poklopiti i dinstati sve zajedno dok povrće i meso ne omekša. Ne treba da se previše ukuva, ako je potrebno dodati i ostatak supe, probati da li je šta potrebno od začina i ukrčkati još malo ali da vam sva tečnost ne ispari, da je ostane vrlo malo da prelijete meso i povrće kad poslužite.


Po želji možete poslužiti takvo jelo kako jeste, meni je najbolje uz kuvani pirinač dugog zrna. Ja nisam imala pirinač pa sam skuvala orzo pastu i uz to sam dodala ljubičasti kupus iz naše bašte kao salatu..

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар