субота, 22. октобар 2022.

Ćuftice iz rerne

 Ne pitajte me kad sam ih zadnji put pravila a nekada, dok sam bila dete, to mi je, pored musake, bio najlepši nedeljni ručak a mama to nije pravila baš često, jer mi nismo imali puno para da kupujemo često meso. Mi smo samo 1 put nedeljno, i to obično  nedeljom, imali meso za ručak, ali iskreno da vam kažem, nije mi baš nešto ni nedostajalo, jer ja nikad nisam bila "veliki mesaroš" uvek sam volela mnogo više voće i leti je za mene bilo odlično, jer voća je bilo koliko si hteo, kod dede i bake.

Standardne ćufte, koje mahom svi pravimo se prže na ulju, ja zaista vrlo malo pržim meso, ili ga pečem ili kuvam a leti je naravno roštilj tu. Da bih izbegla klasično prženje u ulju ja sam moje ćuftice ispekla u rerni i bile su nam fantastične, ali i ove ćuftice nisu klasične, već pravljene na malo drugačiji način.

Sastojci: 250 g mlevene teletine ili mesa po vašem izboru, 1 manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1 jaje, 2 do 3 kašike hlebnih mrvica, 20 izrendanog parmezana, 1 manji izrendan krompir, so, biber, suvi začin, 1 kašika peršuna, 1/2 kašičice isečene mirođije, 1/2 kašičice ljute tucane paprike

Priprema: Sve sastojke staviti u veću zdelu ( luk i krompir izrendati na sitnu stranu i ocediti ga pre dodavanja u masu od mesa )  i vašom rukom sjediniti sve zajedno. Ostaviti pola sata u frižider da se sastojci sjedine. Vaditi kašikom masu i sa malo pouljenim rukama praviti ćuftice. Ja sam dobila 18 ćuftica od ove količine mesa.

Napravljene ćuftice stavljati na pleh, koji ste prekrili pek papirom i peći ih u prethodno  zagrejanoj rerni na 200°C  oko 20 minuta. Ako su vam ćufte veće onda ćete morati da h pečete malo duže. Ako niste sigurni da li su ćufe pečenu samo isecite jednu nožem i vidite da li je sredina pečena. One ne trebaju da budu prepečene jer ćete ih stavljati u paradajz sos i još malo krčkati u njemu.

Po želji ove ćuftice možete i ispržiti ali mislim da su pečene u rerni bez i malo masnoće, mnogo zdravije.

Pečene ćuftice možete poslužiti takve kakve jesu sa pečenim ili kuvanim krompirom ili u paradajz sosu, koji ćete napraviti pre pečenja ćuftica i prilog kuvane špagete ili pire krompir...kod nas je bio pire krompir. Posuti iseckanim peršunom i sveže izrendanim parmezanom.

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар