недеља, 23. октобар 2022.

Cimet rolnice u obliku venca

 Bundevu sam kupila ima skoro nedelju dana i nikako da je ispečem i pripremim pire za peciva koja želim da napravim, mada sam je i ranije koristila dosta u testu, ali uvek ima nešto novo što bih htela da napravim..

Jele su nam se cimet rolnice ali sam htela da ih napravim malo drugačijeg oblika nego obično, vi, ako ne želite da ih pravite u obliku venca, sasvim je ok da ih napravite kao klasične rolnice ...skuvajte neki fini čaj ili kafu, pa uživajte u ovim mirisima i plodovima jeseni.

Sastojci za testo: 300 do 350 g brašna, 80 ml toplog mleka, 20 g šećera, 150 g pirea od bundeve, 1 jaje, 5 g suvog kvasca, 30 g omekšalog putera, 1/4 kašičice soli

Sastojci za punjenje: 40 g omekšalog putera, 75 g braon šećera, 1 dobro puna kašika cimeta, 20-30 g seckanih oraha, 40 g suvog grožđa, 1 jabuka

i još: 2 dobro pune kašike prah šećera, 1 do 1 1/2 kapike mleka, 1 kesica vanilinog šećera, listići badema

Priprema: Prosejati brašno i odvojiti 300 g u koje ćete staviti suvi kvasac. U toplo mleko dodati 150 g pirea od bundeve, 1 jaje i šećer pa sve izmešajte. Dodajte sve to u brašno, dodajte so i zamesite testo. Testo treba da bude meko ali ne i premeko...namerno sam stavila ovih 50 g  više brašna, možda će nekom trebati i više jer sve zavisi od bundeve koliko je vodena. U zamešeno testo dodati puter isečen na kockice pa mesite dokle god se puter ne sjedini s testom a vaše ruke i radna površina ostane čista. Ne dodavati brašna ako ne morate, jer u brioche testo ne sme da bude previše brašna, onda testo neće imati lepu strukruru a brioche testo je jedno od najlepših testa, bar za mene.

Umešeno testo oblikovati i vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste. Ako imate mikser koji može da mesi testa onda je ovo testo najjednostavnije zamesiti s njim, jer ručno treba malo duže da se mesi. Testo je dobro umešeno posle dodavanja putera kad se odvaja od stranica zdele. 

Dok testo raste priremite sve sastojke za punjenje: orahe iseckajte, suvo grožđe ako je previše suvo potopite u malo vrele vode, ocedite i osušite kuhinjskim papirom. Ja sam jabuku oljuštil i izrendala preko testa, nisam htela ranije da je ljuštim i rendam da mi ne potamni, mada sam mogla da iscedim malo limunovog soka preko.

Testo takođe možete umesiti uveče i ostaviti ga preko noći u frižider da naraste, izbor je vaš. Brioche testo je mnogo mekano testo i ovo stajanje u frižideru može samo da vam pomogne sledećeg dana da ga mnogo bolje rastanjite oklagijom i lakše je raditi sa hladnim testom. Koji god metod da koristite dobićete fenomenalno pecivo.
Ja obično volim da ostavim moje testo u frižider preko noći da raste na hladnom.
Ujutru kad želite da pripremite pecivo, pripremite sve sastojke za punjenje, izvaditi testo i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo oko pola cm debljine u pravougaonik.
Premazati omekšalim puterom, posuti braon šećerom i cimetom, izrendati jabuku preko celog testa, posuti seckanim orasima i suvim grožđem i zaviti sa duže strane.Ako želite da pravite klasične cimet rolnice seći koncem  debljine oko 5cm i ređati u pekač veličine 22cm X 32cm. Pekač prekriti pek papirom.
Pošto sam ja pravila u obliku venca, ja sam moj rolat prenela na pek papir, zavila u krug, spojila ivice i sekla makazama , ali ne do kraja kruga u delove oko 2.5 do 3cm debljine. Svaki deo sam malo uvrnula.
Pokriti i ostaviti još jednom da naraste, oko pola sata.

Zagrejati rernu na 175°C. Naraslo testo premazati sa malo mleka ili umutiti jaje pa premazati s njim. Ja sam imala višak belanca pa sam umutila malo i premazala sa belancetom.
Možete posuti seckanim bademima a i ne morate, jer ćemo posuti pečen venac bademima kad budemo prelili glazurom od šećera.
Peći oko 30 minuta ili dok vam pecivo lepo me porumeni odozgore.


Ostaviti da se kratko prohladi pa vrlo pažljivo izvući pek papir ispod peciva.
Ovako testo izgleda bez nadeva. ( kod mene su ovo oni spojeni krajevi )


Umutiti malom kuvarskom žicom prah šećer, vanilin šečer sa mlekom, prvo staviti 1 kašiku mleka pa dodavati još po malo, ako je potrebno. Malom kašikom preliti preko peciva i posuti listićima badema.


Prijatno!!!




Нема коментара:

Постави коментар