Pre neklio nedelja smo bili kod prijateljice na ručku i ona je imala ove kiflice uz kafu. Mom mužu su se dopale i hajde da mu ih napravim da ima, mada on ne pije ni kafu ni čaj, ali će mu biti odlične za užinu..
Sastojci: 250 g putera, 250 g kisele pavlake, 2 žumanceta, 1 kesica praška za pecivo, 500 g brašna, 1 kesica bourbon vanile i korica od 1 limuna, prstohvat soli
i još: 200 g mlevenih oraha, 50 g šećera, 1 kesica vanile, 100 g vrelog mleka
Priprema: Puter, sobne temperature, utrljati u brašno u koje ste dodali prašak za pecivo i prosejali. Dodati kiselu pavlaku, 2 žumanca, izrendanu koricu limuna, prstohvat soli, 1 kesicu bourbon vanile i sjediniti sve zajedno.
Sve to istresti na radnu površinu i podeliti na 4 jednaka dela. Kod mene je svaki deo bio oko 262 g. Zaviti svaki deo posebno i staviti u frižider da odstoji bar pola sata.
Dok testo stoji u frižideru napraviti fil od oraha. Ko želi, kiflice može puniti sa gušćim džemom, čokoladnim namazom, eurokremom...izbor je vaš.
U zdelu sipati mlevene orahe, dodati šećer i vanilu i preliti sa vrelim mlekom i sjediiti sve zajedno. Ostaviti na stranu.
Uzeti jedan deo, posuti radnu površinu brašnom i pobrašniti testo odozgore ali ne sa previše brašna, samo toliko koliko je potrebno da se oklagija ne lepi za testo i rastanjiti u krug što možete tanje. Ako želite malene kiflice iseći na 16 delova, ja sam isekla na 12 delova. Na svaki deo staviti po malo fila koji vi želite i zaviti u kiflicu.
Ređati u pleh prekriven pek papirom. Ja imam dosta veliki pleh tako da su mi na tom plehu stale sve 48 kiflice.
Sad tako isto uradite i sa preostalim testom iz frižidera. Dok vi tanjite testo, kiflice koje ste već naprvili pokriti providnom folijom sa kojom ste zavili testo koje ste stavili u frižider.
Kad ste zavili sve kiflice, uključit rernu da se greje na 175°C i kad se rerna zagrejala, peći kiflice oko 20 do 25 minuta, ali pazite da vam ostanu svetle.
Ispečene kiflice ostaviti da se ohlade na žici. Po želji, možete ih uvaljati u prah šećer pomešan vanilom ili samo posuti prah šećerom.
Kiflice čuvati u kutiji na hladnom mestu a pre služenja izvaditi ih na sobnoj temperaturi da malo omekšaju.
Uz kafu ili čaj, su odlične a može i uz čašu tople čokolade.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар