среда, 12. октобар 2022.

Pasulj čorba sa pastom ( Pasta e Fagioli )

 Kod nas je ovih dana bio zadnji praznik u godini, pre Božića i kao i svake godine do sada, uvek idemo kod kćerke na taj praznik a tamo hrane da ne znaš šta ćeš pre da uzmeš i probaš. Ona je izuzetmo dobra kuvarica, samo što, na žalost, zbog velike prezauzetosti, ne stigne uvek da provede vreme u kuhinji, pa joj je ovo vreme idealno da pripremi ono što svi vole..Danas je moralo da bude nešto  laganije i na kašiku, skuvala sam dovoljno da imamo za još jedan dan.

Sastojci: 650 g kuvanog pasulja, 100 g sitne paste po vašem izboru, 300 ml kuvanog paradajz sosa, 4 čena belog luka, oko 50 ml maslinovog ulja, 20 g brašna, 1.5 do 2 l supe ili vode, suvi začin, so, biber, sveže granšice peršuna, 1 puna kašika pirea od paprika, pola kašičice tucane ljute paprike ili po ukusu  i 1 grančica ruzmarina

Priprema: Sipati ulje u veću i dublju šerpu i staviti 4 čena belog luka, koje ste spljoštali pomoću noža, nemojte ga seći. Pržiti dok luk ne zamiriše ali ne sme  da porumeni. Dodati brašno i pržiti nekoliko minuta ali ni brašno ne sme da porumeni, mora ostati svetlo. Naliti sa 250 ml supe ili vode i pustiti da se kuva dok ne dobijete malo gušću masu. Ponovo naliti vodom ili supom ali sad sipati 1 l, dodati kašiku pirea od paprika ili ajvara, lutu tucanu papriku, dodati kuvani paradajz, ( može da se koristi i manja konzerva pelata, koje ćete malo izgnječiti rukom da dobijete kašastu masu )  dodati grančicu ruzmarina, suvi začin, so, biber i grančice peršuna i kuvati sve zajedno oko desetak minuta.

Za to vreme uzeti polovinu pasulja, 325 g, dodati vrlo malo vode i sanleti u blenderu ili multipraktiku a drugu polvinu ostaviti cela zrna.( ožete staviti i više pasulja u zrnu, onako kako vi volite, mi volimo da je više čorbasto )

U šerpu sipati mleveni pasulj, dodati pastu i kuvati koliko proizvođač kaže da se pasta kuva ( ne treba joj više od 5-6 minuta, ako koristite vrlo sitnu pastu ) pred kraj kuvanja paste dodati onu drugu polovinu skuvanog paasulja i kuvati samo da se pasulj zagreje i ukusi sjedine.


Probajte da li je šta potrebno, izvaditi grančicu ruzmarina, listići će svi otpasti ostaće samo grančica, stabljike peršuna i poslužiti toplo uz garlic bread ili šta ve vi volite. Pred služenje posuti sa svežim peršunom.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар