среда, 15. јануар 2014.

Hummus

Humus jako volim ali ne pravim ga tako često.... danas sam prvi put pravila humus od leblebija koje se kuvaju i mogu vam reći da ne vidim veliku razliku između ovako kuvanih i onih iz konzerve, koje sam do sada koristila. Pri pravljenju hummusa najvažnije je da se leblebije oljušte od ljuske, mada i ne mora...ukus je malo drugačiji kad je sa ljuskom.

Ovaj recept prijavljujem za našu blogersku igricu " Ajme,koliko nas je " koju je osmislila naša blogerka Snježana. Domaćica  je Nataša sa bloga " Moja slatka kuhinja " koja nam je zadala temu za ovaj mesec - SUSAM. 


Sastojci:

250 ml leblebija
pola kašićice soda bikarbone
125 ml tahini
2 do 3 veća čena belog luka
sok od 1 limuna
soli po ukusu


Priprema:

Očistiti leblebije/slanutak oprati ih sa vodom i naliti sa čistom vodom oko 5cm preko leblebija,dodati sodu bikarbonu,izmešati i ostaviti preko noći.
Kuvati ih oko sat i po do dva sata ili dok dovoljno ne omekšaju da možete da skinete opnu i da kad ih stisnete da su meke..
Tokom kuvanja, ako se stvori pena, pokupite je i bacite. Ocediti ih od vode u kojoj su se kuvale, ali sačuvajte oko 250 ml tečnosti.
Ako pravite od leblebija iz konzerve trebaće vam konzerva od 900 g i očistiti ih od opnica.

Stavite leblebije u multipraktik,dodati tahini, ( koji ste pripremili malo ranije ) češnjeve belog luka i sok od limuna i sve to samleti, dodavajući po malo vodu u kojoj su se leblebije kuvale, do željene gustine.Po potrebi stati i spatulom očistiti zidove multipraktika.
Ako želite da imate glatku smesu dodati kašiku maslinovog ulja.

Sipati u činiju,posuti sa celim leblebijama, mlevenom ljutom paprikom, sitno iseckanim peršunom ili korijanderom i preliti sa maslinovim uljem.

Humus možete poslužiti sa svežim povrćem, slanim krakerima ili sa pita hlebom. Ja sam poslužila sa pita hlebom, isekla na trouglove premazala sa maslinovim uljem i stavila u rernu da se zagreju i da budu hrskave.
Humus možete namazati i na hleb i praviti sendviče ili poslužiti na mnogo drugih načina...ja ću vam napisati još nekoliko načina,samo da ih prvo napravim i uslikam.



Prijatno!!!

8 коментара:

  1. Obožavam hummus. A što se tiče slanutka, već duže vrijeme ga sama kuham i mislim da mi je puno bolji od onog iz konzerve, i sigurna sam da nema dodanog šećera ni ičeg drugog, osim toga i jeftiniji je. Obično skuham veću količinu, podijelim u vrećice i zamrznem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dajana, ja ranije nisam nego mi je bilo lakšpe kupiti konzervu....i baš mi je drago da sam ga kuvala ovog puta. Znam da se može zamrznuti, to sam uradila ovog puta i imam i za druge stvari koje hoću da napravim od njega. Od srca ti hvala.

      Избриши
  2. Volim humus, a slanutak uvijek kuham sama. U expres loncu je gotov za 40 minuta, a može u vodi danima stajati u frižideru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid, za ovo da stoji u vodi u frižideru, nisam znala, da ga zamrznem da....ali volim što se od nas blogera može svašta naučiti. Od srca ti hvala.

      Избриши
  3. Zoko, fin recept! I ja pravim humus od kuvanih leblebija, ali im ne skidam opnu... Računam da su ta vlakna dobra za organe za varenje, a štapni mikser to sve doooobro usitni i bude kremasto :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gago, može i sa opnom samo je malo drugačiji ukus, ali ništa ne smeta..,mislim da su to samo finese ..i ja sam ranije pravila a da nisam skidala opnu.Ima neko ko ne voli sa opnom jer ukus je malo gorči ali mi to ni malo ne smeta.Štapni mikser je zakon za sve...ja sam koristila multi praktik jer sam već pravila tahini pa da ga ne perem dva puta. Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Jako se radujem ovom receptu jer mi uvek kupujemo humus ali bih volela da ga sami pravimo. Hvala puno

    ОдговориИзбриши