петак, 24. јануар 2014.

Topla salata od sočiva i krompira

Volim tople salate, koje mi mogu zameniti ručak.Ova je bez mesa pa je idealna i za vegeterijance.



Sastojci: 200 g sočiva/leće, 2 veće ljutike / luk arpadžik, 4 grančice majčine dušice, 1 lovorov list, so i biber, 500 g sitnog ( po mogućnosti mladog ) krompira, 2-3 kašike vinskog sirćeta, 2-3 čena sitno iseckanog belog luka, 1 kašika nekog ljutkastog senfa ( ja sam koristila Dijon ), 65 ml dobrog maslinovog ulja ( ja sam koristila ulje od avokado ), 2 kašike krupnije seckanih kapara, 2-3 kašike sitno iseckanih krastavčića, 2-3 ljutike/luk arpadžik sitno iseckan, 3-4 kašike sitno iseckan peršun

Priprema: Očistiti sočivo i oprati,staviti u šerpicu, naliti sa vodom, dodati isečenu ljutiku na pola,grančice majčine dušice,lovorov list i malo soli,pustiti da provri i onda smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati oko 20 do 25 minuta ili dok vam se ne skuva ali da je čvrsta ( pazite da je ne prekuvate ).
Skuvano sočivo ocediti od vode, baciti lovorov list, majčinu dušicu i ljutiku i ostaviti u šerpu poklopljeno,da se ne ohladi.



Dok se sočivo kuva, staviti i krompir da se kuva, dobro ga oribati četkicom za krompir i kuvati oko 15 minuta.( ako je sitan, ako je krupniji kuvati duže ) Skuvan krompir ocediti od vode i iseći na krupnije komade.

Dok se krompir i sočivo kuva vi pripremiti ostalo što je potrebno za salatu.
Sitno iseckati ljutiku, kisele krastavčiće, kapar, beli luk,peršun...

U veću zdelu staviti sirće i sitno iseckanu ljutiku i ostaviti da odstoji oko 5 minuta ( dotle seckajte ostale sastojke ) dodajte senf, biber i malo umutiti sa žicom za mućenje i dodati sve ostale sastojke, osim 1 kašike sitno iseckanog peršuna. ( ja nisam dodavala so uopšte, vi probajte da li vam je potrebna so )
Dodati u zdelu krompir koji ste isekle na veće komade i sočivo, sve zajedno izmešati,sipati u zdelu iz koje ćete poslužiti i posuti sa ostatkom peršuna...po želji možete poslužiti sa kuvanim jajima ili kao prilog uz pečeno meso.

Ako planirate da ovo nosite na posao za ručak, nemojte stavljati ništa u krompir i sočivo, preliv ponesite posebno, zagrejati samo sočivo i krompir u mikrotalasnoj  i dodati hladan preliv,promešati i uživati.


 Prijatno!!!!!





























4 коментара:

  1. Jako volim ovako tople salate sa krompirom>Meni su mnogo ukusnije od hladnih.Super;)

    ОдговориИзбриши
  2. Odlično, ja sam znala izdinstat kapulu pa baciti na nju leću i krumpir i dobije se ko neko varivo. Obožavam i crvenu i zelenu leću.

    ОдговориИзбриши