среда, 26. март 2014.

Prva pomoć za opekotine

Praznici nam kucaju na vrata, provešćemo puno vremena u kuhinji i nesreće se vrlo lako događaju….....jedan savet koji trebamo zapamtiti kad nam se desi da se opečemo

Ovo nije recept, ali ga prijavljujem za ovomesečnu blogersku igricu, " Ajme,koliko nas je " i šaljem ga kao ulaznicu našoj ovomesečnoj domaćici Anji, sa bloga " Sweetheart " koja nam je zadala temu za ovaj mesec,belanca.


Sastojci:

belanac

Priprema:

 Ovu metodu uče vatrogasci tokom obuke: kad dođe do opekotina, kolika god bila njihova površina, prva pomoć sastoji se u tome da se oštećena zona stavi pod mlaz hladne vode sve dok se temperatura ne smanji i prestanu goreti slojevi kože. Zatim se opekotina premaže belanjkom! 

Jedna je osoba opekla veći deo ruke vrelom vodom. Uprkos boli stavila je ruku pod mlaz hladne vode, a zatim je uzela dva belanca, malo ih umutila i u njih zaronila ruku.

Ruka je bila toliko opečena da se koža osušila kad ju je premazala belancetom, a od belanaca se napravila neka vrst opne.   

 Ta je osoba znala da je belanac prirodni kolagen i nastavila je najmanje sat vremena mazati njime ruku. Posle podne više nije osećala bol, a sutradan je na mestu opekline ostalo samo crvenilo. Plašila se da će joj ostati ružan ožiljak, ali na njeno veliko iznenađenje desetak dana posle više nije bilo ni traga opekotini. Čak se koži vratila prvobitna boja. 

Opečena koža potpuno se regenerirala zahvaljujući kolagenu sadržanom u bjelanjku, koji je ustvari placenta puna vitamina.  

Srećni i bezbedni praznici:))

13 коментара:

  1. Dobro da sam ovo videla i saznala za jos jedan nacin kako da ublazim opekotine, inace kada mi se desi da se opecem na to mesto odmah sipam alkoholno sirce i opekotina prodje .Kada sam prvi put cula za sirce mislila sam da to mora da pece ali verujte mi nimalo ne pece nego ublazava opekotine i cini mi se da ne dozvoljava da se prave mehuri na kozi.Ili jos bolje je kantarionovo ili ljiljan ulje ako ga naravno imate .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na još jednoj odličnoj ideji.Kantarionovo ulje imam, poslala mi je prijateljica iz Zagreba, takođe je dobro i ulje od lavande ali meni je najbolji belanac...probala sam sve...nekako mi on najbolje hladi opekotinu. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Me ha encantado este remedio natural, un saludo

    ОдговориИзбриши
  3. You are right, and natural way is the best.Regards:))

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Zoko na ovom savetu. Vredi ovo znati. Ja najčešće opečem ruku vrelim uljem i prvo što uradi to je ovaj tvoj savet - opekotina pod hladnu vodu. Jednom sam prolila vrelo mleko preko prsta. Tu se odmah stvorio plih, da bi se posle nekoliko trenutaka skinuo i deo kože. Prvo sam ohladila prst vodom, a onda sam stegla zube i premazala prst propolisom rastvorenim u alkoholu (sama pravim jer imamo svoj pčelinjak). To je bio trenutak jakog bola, da bi zatim sva bol nestala. Propolis je napravio zažtitu od infekcije, ubrzao zarastanje ranice i kasnije ožiljka nije bilo.

    Oprosti, ja se raspisala...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo ti piši, jer svaki savet je dobrodošao.
      Ja sam jednom uhvatila za vrelu dršku tiganja, prvo je bilo waoowww, pečeeeee, onda ledena voda i na kraju belanac.Spasio me je...bilo je crvenila ali bez ostatka ožiljka.

      Избриши
  5. Super za ovaj savjet, moram priznati da nisam znala da bjelanjak ovako djeluje, a isto tako priznajem i da češće zatreba !

    ОдговориИзбриши
  6. AD-kapi jako dobre za opekotine i za zarastanje svih ranica

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nemam te kapi i ne verujem da ih ovde u Kanadi ima, ali jaje svi imamo u kući.
      Prvi put sam ruku opekla na dan slave, premazala sa belancetom i evo sašuši se da me nije uopšte peklo ili bolelo.

      Избриши