понедељак, 6. октобар 2014.

Stromboli od karfiola

Davno sam videla ovaj recept i nikako da ga napravim, uvek mi nešto fali...danas smo moj muž i ja čistili sve u bašti, ni malo lak posao i htela sam nešto brzo za ručak. Izbor je pao na ovaj recept, uz domaću supicu, ovo nam je bilo idealno. Za sve vas koji jedete gluten free hranu.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.


Sastojci:
1 veća glavica karfiola
1 jaje
50 g mozzarella
pola kašičice soli
pola kašičice oregano
četvrtina kašičice mlevenog bibera

za punjenje:

3 do 4 kašike pizza sosa
100 g mozzarella sira
po ukusu;šunka, salame, kobasica
25 g izrendani parmezan
oregano, po ukusu

Priprema:

Očistiti karfil od spoljnih listova i oprati celu glavicu, Iskidati sve na cvetiće i staviti sve cvetiće u multipraktik ( ako je potrebno staviti iz dva puta ) i samleti u sitno kao kuskus.
U dublji i veći tiganj sipati vodu za dva do tri prsta, posoliti vodu i kad provri, sipati samleveni karfiol.
Kuvati oko 3 do 4 minuta, da karfiol omekša i kad omekša sipati sve u cediljku i ostaviti da se ocedi, pritiskajući spatulom preko karfiola da odstranite višak vode.


Isipati oceđen karfiol na čistu kuhinjsku krpu i pomoću krpe dobro, dobro ocediti karfiol. Ovo je vrlo važno da se karfiol dobro ocedi, ako se ne ocedi, imaćete gnjecavu koru.


U veću zdelu sipati oceđen karfiol, dodati jaje i 50 g izrendane mozzarelle i sve dobro sjediniti.
Pleh prekriti papirom za pečenje i na papir isipati smesu od karfiola. Rukama utapkati karfiol u pravougaonik.
Rernu zagrejati na 220*C i staviti koru da se peče...peći tačno 10 minuta, ni više ni manje od 10 minuta.


Dok se kora peče, pripremite sve što vam je potrebno za fil.


Izvaditi koru i ostaviti vrlo kratko da se prohladi.
Premazati "testo tako što ćete sa jedne strane ostaviti oko 2 prsta ne premazano sa sosom za pizzu a sa suprotne strane duplo više.
Preko sosa staviti polovinu izrendanog mozzarella sira, preko sira staviti šunku, salamu, kobasicu....šta god volite, ako hoćete vege onda staviti šampinjone isečene na listiće, malo maslinki, isećene na kolutove i šta već volite i posuti sa preostalim izrendanim sirom.


Pomoću pek papira, prebaciti prvo stranu, koja je manje premazana preko fila i onda, opet pomoću papira prebaciti i drugu stranu, koja je manje premazana i okrenuti celi stromboli da leži na preklopljenom delu. ( zaboravila sam da uslikam ovaj postupak preklapanja, ali mislim da vam neće biti teško da to napravite )
Oštrim nožem zaseći gornji deo i posuti sa rendanim parmezanom i suvim oreganom. ( ja sam koristila suvi začin,čubricu, koji je vrlo sličan mešavini italijanskog začina )


Vratiti nazad u rernu i peći još 12 minuta. Kad je pečeno, izvaditi iz rerne, ostaviti oko 5 minuta da se ohladi i tek onda seći na komade ( pazite da ne sečete ranije, jer je vrelo i možete se opeči )


Po želji poslužiti sa ekstra pizza sosom.
Ovo vam može biti idealno predjlo za vaše goste ili sitni zalogaji sa vašim prijateljima.


Prijatno!!!!!

8 коментара:

  1. It's definitely delicious! :) Sooooo yummy!
    Hugs and kisses, Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you and I definitely agree with you. It can be light lunch or dinner.
      Hugs my dear:)))

      Избриши
  2. Ti si cudo.Da mi neko rekao da ces ovo spremiti!Svaka ti cast!Ovo moram isprobati!Kad ovako spremas kad nemas vremena...ha.ha

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, moja draga Požarevljanko......volim ja sve i svašta da isprobam a ovo mi se jako dopalo. Čak sam jela i sledećeg dana, ono što je ostalo i dopalo mi se i sledećeg dana. Topli pozdrav i šaljem ti virtualni zagrljaj.

      Избриши
  3. Одговори
    1. Hvala Nina...ovo nam se jako dopalo a odlično je i sledećeg dana, samo se treba podgrejati. Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Hvala ti draga Tamara i ako voliš pizzu,obavezno probaj.

    ОдговориИзбриши