петак, 10. април 2015.

Filovano slano pecivo

Volim da napravim punjena testa jer ih obično jedemo ujutru za doručak, nekad sa jogurtom, nekad sa mlekom a volimo ih i za užinu, jer ručak obično jedemo kasno, oko 4 po podne i to nam je zadnji obrok, ali nekad pojedemo nešto od peciva, pre nego što odemo u šetnju.
Ovog puta je filovano pecivo u obliku štrudle.



Sastojci:

500 g sve namenskog brašna
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
250 do 270 ml tople vode
100 g otopljene masti
1 puna kašičica soli ili po ukusu
1 kašičica šećera
pola kašičice bibera
50 g vrlo sitno izrendanog pecorino ili parmezan sira

Sastojci za punjenje:

2 do 3 pune kašike ajvara
100 g sitno iseckanog provolone sira
100 g sitno iseckane šunke
50 g sitno iseckane suve dimljene slanine
1 kašika sitno iseckanog bosiljka
i još:

1 jaje
semenke po ukusu

Priprema:

U vanglicu izmešati brašno, so i biber. U manju zdelicu staviti kvasac, kašičicu šećera i dodati 150 ml tople vode, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

Dodati nadošli kvasac u brašno, otopljenu mast i mikserom sa spiralnim nastavcima mesiti testo, dodavati po malo ostatak vode, meni je bilo dovoljno da dodam još 100 ml vode. 
Mesiti testo oko desetak minuta i tek onda dodati sitno izrendani sir i mesiti još 4 do 5 minuta dok se sav sir ne sjedini sa testom.
Trebate dobiti elastično i glatko testo. Oblikovati u loptu, premazati sa vrlo malo maslinovog ulja i vratiti u vanglicu.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne, oko sat i po a u zavisnosti od toplote u prostoriji, možda će trebati i dva sata.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste blago pobrašnili i premesiti testo.
Rastanjiti testo u pravougaonik debljine 1cm.
Premazati testo sa ajvarom ( može i bez njega, ja sam imala malo na dnu tegle i htela sam to da iskoristim ) posuti sa sitno iseckanim sirom,šunkom i dimljenom slaninom i preko svega toga posuti  sa sitno iseckanim bosiljkom, ako ga nemate i ne morate.
Meni se dopala ideja da napravim hleb sa ovim pletenicama, kao što sam pravila slatko uskršnje pecivo....tamo možete pogledati kompletan postupak izrade.


Znači dve trećine testa sam premazala sa ajvarom i posula sa ostalim sastojcima a ostatak sam isekla na trakice 1cm široke i uplela ih i sve pletenice, koje sam prebacila preko zavijenog testa. Zaviti testo u krug i spojiti krajeve.


Uzeti kalup za tortu ( može i šerpa ) ili tepsiju od 22 do 24cm prečnika, postaviti papirom za pečenje i prebaciti pripremljeno testo.
U sredinu staviti neku  loptu od folije ili neku zdelicu / remekin i premazati ga sa mašću ili poprskati sa sprejom za pečenje ( da se testo ne zalepi pri pečenju )
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo još jednom naraste, oko sat vremena.


Naraslo testo premazati sa umučenim jajetom, posuti sa semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 minuta, povećati temperaturu na 200°C još 40 do 50 minuta ili dok vam lepo ne porumeni, ako previše rumeni, smanjite temperaturu ili pokriti hleb sa pek papirom ( vi najbolje poznajete svoju rernu )

Ispečen hleb ostaviti 10 minuta u kalupu, izvaditi i ostaviti da se još malo ohladi i poslužiti mlako. ( ja volim da je vruć, ali pazite da se ne opečete )
Čak i ja, koja voli vruće pecivo sam ga ostavila da se  ohladi i kad sam ga sekla bio je mlak.


Mi smo ga jeli sa ostatkom kuvanih jaja od Uskrsa, krastavcima i paradajzom.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Punjena peciva idealna za ponijeti na piknik ili posao...i svi ih vole. Divno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  2. Some times the translation is not clear.. Do you roll out 2/3 of the dough, add your filling and then roll up again much like a cinnamon roll. the reminder of the dough you use to decorate the roll with braids! the bread is lovely!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hi Marilyn...I added one more picture of preparation , maybe it will help. Two thirds of the dough I roll with filling like cinnamon rolls and third part I cut ( as on the picture ) and then I braid and then those braids I pull them over original roll....I hope that this will help, if not, please,let me know. Thank you very much and warm regards.

      Избриши