недеља, 21. јун 2015.

Avokado Humus

Nedelja je, trebao bi biti malo bolji ručak, ali kod nas baš nije bilo tako....jeli su se ostaci od juče i za užinu, pre ručka / večere smo malo mackali.


Sastojci:

sok od 3 limuna
6 kašika vode
1 kašika tahini ( masa od mlevenog susama )
3 kašike maslinovog ulja + za politi preko humusa
oko 450 g kuvanih leblebija / slanutka
2 zrela avokada
3 do 4 čena sitno iseckanog belog luka
po ukusu soli
1/4 kašičice‚mlevenog kumina
na vrh noža mlevene ljute paprike
1 kašika sitno iseckanog korijandera

Priprema:

U jednu manju zdelicu staviti 5 kašika soka od limuna i vodu a u drugu zdelicu izmešati tahini i 3 kašike maslinovog ulja.

Ostaviti sa strane šaku kuvanih leblebija / slanutka.
Iseći avokado na pola, izvaditi košticu i jednu polovinu iseći na sitne kockice, preliti sa 2 kašičice limunovog soka, izmešati i ostaviti sa strane.
Iz preostalih tri polovina, kašičicom izvaditi meso i viljuškom malo izgnječiti.
U multipraktik staviti leblebije / slanutak, izgnječen avokado,beli luk, so, mleveni kumin i mlevenu ljutu papriku i samleti sve zajedno,po potrebi stati i skinuti smesu sa stranica multipraktika.
Dok se to još melje dodati mešavinu vode i limuna i na kraju dodati mešavinu tahini i maslinovog ulja.
Kad dobijete glatku penast masu, dodati još 1 kašiku limunovog soka, so i biber i sve sjediniti. ( prvo probajte i vidite da li je za vaš ukus dovoljno limuna, ako nije, dodajte još 1 kašiku soka )

Sipati u zdelu iz koje ćete poslužiti, posuti sa leblebijama i avokadom, koji ste ostavili sa strane i sitno iseckanim korijanderom i poslužiti sa kukuruznim čipsom.

Ovako pripremljen humus, bez gornjeg avokada, može stajati u dobro zatvorenoj kutiji do 3 dana a avokado iseći tek pred služenje.
U slučaju da je humus pregust, dodati kašiku tople vode.


Prijatno!!!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Maja sa bloga "Cooks and Bakes " koja nam je zadala temu luk i njoj šaljem ovaj recept.

4 коментара:

  1. I love this one, too! Zoki, all of your last recipes are great!
    Have a wonderful day! It's rainy here...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you my dear Gery....it is hot and we like it or not we have to eat lighter food. Hugs and kisses,my dear.

      Избриши
  2. Nista ovom tvom nedjeljnom rucku ne fali -bogovski! Zdrav i ukusan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je...kod mene nema tog pravila kad smo samo nas dvoje kod kuće, ali, ako nam deca dolaze, onda se to pravilo menja, spremamo ono što oni vole.Pozdrav draga Jasna.

      Избриши