петак, 12. јун 2015.

Pita od tikvica 2

Tikvice jako volimo na bilo koji  način, a tek pite...pa to je pravi užitak.Te pite sa tikvicama su izuzetno meke i sočne i ova je jedna od takvih.



Sastojci:

5 XL jaja
120 g prosejanog brašna
75 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
120 g žuti cheddar ili koji vi volite
1 crni luk, veća ljutika ili 4 struka mladog luka
2 manje ili 1 veća šargarepa
700 g tikvica
pola kašičice italijanskog začina
so i biber po ukusu

Priprema:

Uključiti rernu  da se greje na 180°C.
Manji đuveč, veličineb 20cm X 28cm ili sličnih veličina, prekriti papirom za pečenje.

U veću zdelu umutiti jaja,ulje,prašak za pecivo i prosejano brašno.( drugi put ću probati da stavim pola kukuruznog brašna )
Dodati izrendane tikvice, ( u ovo vreme su tikvice jako mlade i ne treba ih ljuštiti, samo oprati i osušiti, možda bi mogle i da se malo ocede,posoliti i ostaviti kratko da odstoje da puste vodu i onda ih iscediti, mada ja moje nisam cedila  )  izrendanu šargarepu, izrendan ili sitno iseckan sir i sitno iseckan luk ( koji god da koristite, ja sam koristila ljutiku ) i sve to sjediniti sa spatulom i na kraju dodati so, sveže samleven biber i italijanski začin.


Sipati pripremljenu masu u mali đuveč ili u šta ćete peći i peći u prethodno zagrejanoj rerni od 40 do 45 minuta, ja sam pekla skoro sat vremena.


Pečenu pitu izvaditi sa papirom za pečenje i ostaviti na žici da se ohladi.

Seći prohlađenu pitu i poslužiti sa kiselim mlekom, jogurtom, kefirom,....pita je podjednako dobra i hladna. ( ako vam išta ostane )


Prijatno!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Maja sa bloga "Cooks and Bakes " koja nam je zadala temu luk i njoj šaljem ovaj recept.

19 коментара:

  1. tata pravi bas cesto bar jednom nedeljno nesto sa tikvicama tako da sam se neverovatno obradovala videvsi ovaj recept. juce sam mu ga pokazala i danas ce da ga spremi za rucak! hvala kao i uvek na fantasticnim receptima

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja,tikvice volimo i mi a ova pita je idealna za večeru ili doučak sa kiselim mlekom. Nadam se da će vam se dopasti. Topli pozdrav.

      Избриши
    2. Na zalost nije dobro ispalo. Vrlo je ukusno i pravicemo opet. Problem je sto tikvice nismo posolili i ostavili ih da se ocede i puste vodu prvo. Skroz su u pitu pustili svoju tecnost tako da je bila vrlo mokra i gnjecava :(

      Избриши
    3. Auu, sad mi je zaista žao.Ja moje tikvice nisam cedila, koristila sam male zelene zucchini i one nisu baš puno vodene...ako ih poraviš sa oceđenim tikvicama, molim te, javi mi,ako treba da dopišem u receptu. Topli pozdrav.

      Избриши
    4. Da to je tata bas sugerisao da treba da se dopise :) mada ne znam mozda smo samo mi imali taj problem. I mi smo koristili male zelene zucchini i boga mi vodene su bas dosta. Napravice ponovo ali ovaj put ce ih iscediti pa cu vas izvestiti kako je ispalo.

      Избриши
    5. Evo sad ću dopisati., bolje da se zna nego da se baca. Od srca ti hvala.

      Избриши
    6. Iskreno mi smo je pojeli ne volimo da bacamo hranu. Ali moze da bude koristan savet. Sledeci put cemo probati tako. Hvala od srca na uvek fenomenalnim receptima

      Избриши
    7. Ne volim ni ja da se baca hrana i od srca hvala tebi i tvom tati.

      Избриши
  2. Uh što vo dobro izgleda, volim ovakve stvari, a mogu ih podvaliti i djeci...:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je Ingrid,snalazimo se na svaki mogući nasčin da deca pojedu povrće koje ne vole. Moj i dan danas ne voli tikvice.

      Избриши
  3. Jako lepo izgleda, posebno mi se dopada jer mi obožavamo tikvice na sto načina;)

    ОдговориИзбриши
  4. Pita je divna,jela sam je prosle godine kod prijateljice ali nije imala tacan recept da mi da.Bas sam se obradovala videvsi vas.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivana, nadajmo se da je to isti recept...inače mi tikvice jako volimo. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Sutra cu praviti posto i mi jako volimo tikvice,pa javljam kako je ispala.Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  6. Zoro svaka cast!!! Pita je vrhunska,nemam reci.Ukusnija je od one koju sam probala. Jos jednom svaka cast.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E nema mi veće radosti nego kad čujem da je uspelo i da vam se dopala. Od srca ti se zahvaljujem i neka vam je prijatna:)))

      Избриши