уторак, 15. децембар 2015.

Patin petnaesti ________________ Čorba od sočiva


Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem.
Svakog petnaestog u mesecu je neka nova tema, ovog puta je čorba od sočiva,idealna tema, jer je vreme posta.
Iskreno da kažem,ne znam kako su naši stari izdržali samo na ovoj čorbici, jeste, izuzetno je zdrava, ali definitivno treba nešto i posle nje, bar je meni bilo potrebno, dva mala parčeta hleba premazana sa ajvarom.



Sastojci:
200 g sočiva
2 velike glavice crnog luka
1 struk praziluka
3 šargarepe
3 štapića celera
2 čena belog luka
1 l povrtnog temeljca
1 l vode
1 lovorov list
so, biber, suvi začin
peršun
vinsko sirće ili rasol

Priprema:
Očistiti sočivo i dobro ga oprati sa hladnom vodom.

U veću šerpu staviti sočivio, lovorov list,dodati sitno iseckan crni luk, šargarepu, očišćenu i isečenu na manje kockice, celer na manje polumesece i sitno iseckan beli luk i ostaviti da se sve zajedno kuva, dok sočivo potpuno ne omekša.

Ja ne postim, te sam u čorbu, dok se kuvala, dodala 1 punu kašičicu pačje masti.

Kad je sočivo skuvano,posoliti, pobiberiti i dodati po ukusu, suvi začin.Gustinu čorbe odredite sami, ja sam tokom kuvanja dodavala još vode, jer ne volim pregustu čorbu.

Ako imate rasol, naliti sa jednom čašom, ja ga sad u ovo vreme nemam i dodala sam 1 kašičicu vinskog sirćeta u moj tanjir, muž je jeo bez .


Poslužiti čorbu hladnu, mi smo je jeli mlaku i ukus joj je jako fin.
Pred služenje posuti sa sitno iseckanim peršunom.


Ja se nisam striktno držala recepta, jer sam dodala još lovorov list, pačju mast, beli i praziluk i dobila sam izuzetno ukusnu čorbicu.
Takođe nisam potopila sočivo preko noći i sočivo se skuvalo za pola sata, možda je u Srbiji sočivo drugačije.

Prijatno!!!!

Originalni Patin recept:


i za vas, koji ne čitate ćirilicu:

Nju obično vole stariji, jer je laka i hranljiva. Otrebljeno sočivo pere se u nekoliko voda i uveče pokiseli, a sutra kuva u istoj vodi u kojoj je pokiseljeno, i to u emajliranoj šerpi. Vodi dodati odmah 4-5 glavica crna luka, isečena na vrlo tanke režnjeve. U takvu čorbu stavlja se mrkva i celer. U tipično bugarsku čorbu ne stavlja se ništa osim takozvanog čubra i nekoliko češnjeva očišćena bela luka. Kad je sočivo potpuno kuvano, dodaje se, po želji, čaša bistrog rasola kao prirodna kiselina. Ako nemate rasola, dodajte kašiku vinskog sirćeta. Ova čorba se jede sasvim hladna.

2 коментара:

  1. Ja sam ju krenula praviti baš po receptu, ali nije nam se dopala. Onda sam dodala zapršku i bila nam je fina. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mimi, mislim da su nam se ukusi mnogo prefinili od onog doba kad su ovi recepti pisani, dopala se i nama sa ovim dodacima, inače baš onako "klot" ne bi. Topli pozdrav.

      Избриши