субота, 25. јун 2016.

Hrpice od krompira i parmezana ( Parmesan potato stack )

Za vas, koji volite krompir, ovo je fantastično, spolja hrskavo a unutra, meko ko pamuk, i sve to sa ukusom parmezana i majčine dušice. Uz neku salatu i pečeno meso, odličan nedeljni ručak za vas i vaše najdraže.


Sastojci:
750 g krompira
3 do 4 grančice sveže majčine dušice ili 1 kašičica suve
1 čen belog luka
pola kašičice soli sa ukusom crnog luka
50 g putera
60 g sveže izrendanog parmezana
svež krupnije samleven biber

Priprema:
U šerpicu, na tihoj temperaturi,otopiti puter , odvojiti 1 kašiku za podmazivanje maffin kalupa.
U otopljen puter dodati sve začune ( pasiorani beli luk, so sa ukusom crnog luka, biber i majčinu dušicu ) i sve dobro izmešati. Isključiti ringlu i ostaviti šerpicu na ringli.

Oljuštiti krompir, oprati i osušiti.
Na mandolini za sečenje povrća iseći na tanke kolutove i sipati u veću zdelu, preliti sa masom od putera.

Mandoline slicer

Dodati izrendan parmezan i sa vašim rukama sve dobro izmešati i ako treba razdvojiti kolutove da se lakše obaviju masom od putera.


Rukom uzimati kolutove krompira stavljati ih jedan na drugi i tako pripremljene hrpice stavljati u kalup za maffine, koje ste prethodno premazali sa onim puterom koji ste ostavili sa strane. ( možete da koristite i sprej za pečenje sa ukusom putera )
Premazati sa vrlo malo putera odozgore ili pokapati sa nekoliko kapi otopljenog putera.


Uključiti rernu na 175°C i staviti da se peče, tek kad se dobro zagrejala i peći oko45 minuta ili, ako vam rerna jako peče, ukjljučite na 160°C i pecite oko sat vremena.
Pečene hrpice izvaditi iz rerne, ostaviti kratko da se prohlade i sa nožem proći okolo stranica i viljuškom izvaditi.
Poslužiti tople, posute sa malo sveže majčine dušice.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Анониман25. јун 2016. 16:17

    Bas fina ideja za nesto drugaciji krompir! Probacu sigurno, verovatno bez soli sa ukusom crnog luka, kojeg ovde sigurno ne mogu da nabavim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sladoled, nadam se da ćeti se dopasti, mi nismo mogli da prestanemo jedući i ja bigh mogla samo njega i neku salaticu i evo meni ručka. Ako nemaš tu so onda možeš crni luk u prahi ili male suve ljuspice da pomešaš sa solju i to ti je to, a ako nemaš ni to, onda jednostavno preskoči. Topli pozdrav i hvala za posetu.

      Избриши
  2. šta je to mandolina za sečenje povrća ???
    i meni se ovaj recept jaako dopao ... ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biljana, stavila sam sliku pa možeš da vidiš, ja ne znam kako se to zove na srpskom na engleskom je mandoline slicer.

      Избриши
  3. Mogu samo da pohvalim i ovo vaše jelo Zorica, kao i sve što objavite!

    ОдговориИзбриши