субота, 11. март 2017.

Pečena jaja na portugalski način ( Portuguese Baked Eggs )

Sinoć su mi se tako jela jaja na oko, ali mi je bilo kasno da ih pripremim, zato danas za ručak sam jednostavno morala da ih pripremim, uz dodatak od povrća.


Sastojci: 50 ml maslinovog ulja,4 babure u kojoj god boji imate,1 glavica crnog luka,2 do 3 veća oljuštena paradajza,4 do 6 čena belog luka,2 ljute papričice,1 do 2 kašike sitno iseckanog svežeg bosiljka ili 1 kašika suvog,2 kašičice sitno iseckanog svežeg origana ili pola kašičice suvog,1 kašičica ljute mlevene paprike, ili po ukusu,1 kašičica mlevene dimljene paprike,po ukusu biber i so,4 pune kašike riccotta sir ili bilo koji mladi sir,120 g izrendanog belog cheddar sira,25 do 35 g sveže izrendanog parmezana,po jedno jaje po osobi, za one koji jedu više, može i po dva,hleb,seckani peršun za posuti preko

Priprema: Papriku oprati, očistiti od semenki i iseći na tanje rezance. Luk očistiti i iseći na tanja rebarca.U veći i dublji tiganj, koji možete da stavite u rernu, sipati ulje, zagrejati i dodati papriku i luk i pržiti na tihoj temperaturi dok luk i paprika ne omekša i počne blago da rumeni, oko 10 do 12 minuta.

Dok se paprika prži,oljuštiti paradajz i iseckati na krupnije komade. Ako nemate svež paradajz, možete da koristite i konzerviran paradajz,koji je u komadu i iseći na krupnije parčiće.Beli luk očistiti i iseckati na malo krupnije komadiće.Bosiljak i origano, oprati, osušiti i sitno iseckati. Ako nemate sveže, koristite suve.Ljute papričice raseći na pola, očistiti od semenki i iseći na sitnije komadiće ( kod mene su ljute paprike minijaturne i ja sam ih ostavila cele )

U omekšalu papriku dodati isečen paradajz, zajedno sa svežim začinskim biljkicama i začine koje koristite ( mlevena dimljena paprika, ljuta paprika, so, biber a može i malo suvog začina ) ljutu papričicu i beli luk, smanjiti temperaturu i dinstati oko 15 do 20 minuta ili dok vam se paradajz ne ukrčka. U slučaju da vam je paradajz kiseo, dodati pola kašičice šećera ili po ukusu.

Napraviti udubljenje u izdinstano povrće i u svako udubljenje sipati po jednu kašiku riccotta sir, preko riccotta, razbiti po jedno jaje.Posuti svuda okolo sa izrendanim cheddar sirom, ostaviti žumanac bez ikakvog posipa, ( sira, peršuna ) preko cheddar sira posuti sa parmezanom i posuti sa malo sitno iseckanog peršuna.Žumanac posoliti i pobiberiti i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i peći dok vam se jaje ne ispeče onako kako ga vi volite.Mi volimo rovito i pekla sam ga oko 8 do 10 minuta.Pečena jaja izvaditi iz rerne, svakom poslužiti u tanjir po jedno jaje zajedno sa prilogom.Nama je bilo dovoljno po 1 jaje.Poslužiti sa nekim finim hrskavim hlebom..


3 коментара:

  1. divan recept Milice, mislim da cu da pravim ujutru za dorucak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno...nama je ovo bio ručak jer je stvarno zasitno a ono što je ostalo, pojedeno je kasnije za večeru..Nadam se da ćče vam se dopasti i neka vam je prijatno:)))

      Избриши
  2. Анониман13. март 2017. 02:43

    M aovo za ručak odlično, kompletno i sve što volimo!

    ОдговориИзбриши