понедељак, 4. јануар 2016.

Sutlijaš sa kokosom

Jede vam se nešto slatko a malo drugačije, probajte ovaj sutlijaš sa ukusom kokosa preliven sa penicom od voća.


Sastojci:
100 g pirinča okruglog zrna
500 ml kokosovog mleka
30 g mlevenog kokosa
1 puna kašika vanilla paste
1 kašika šećera
250 g smrznutih jagoda ili malina
1 kašika šećera

Priprema:
Očistiti pirinač i isprati pod mlazom hladne vode.
U šerpu sipati vodu, dodati pirinač i kuvati pirinač 10 minuta.

Smrznuto voće staviti u šerpicu,dodati kašiku šećera i kuvati dok se voće ne raskuva..kašikom pritiskati voće da se brže raspadne ili smrviti štapnim mikserom.
Ostaviti sa strane.
Ja sam koristila smrznute maline, koje sam procedila kroz cediljku da odstranim semenke.

U drugu šerpu sipati kokosovo mleko, kašiku šećera, ( može i bez nje,ali ako volite slatko, može i dve kašike ) samleven kokos, vanilla paste,oceđen prokuvan pirinač i kuvati na tihoj temperaturi oko desetak do 15 minuta ili dok se pirinač ne skuva. ( probati )
Sutlijaš treba da bude kremast ali ne treba da upije svo kokosovo mleko.


Sipati u manje čašice ili posudice, preliti sa penicom od voća i možete poslužiti odmah ili ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.


11 коментара:

  1. Ništa ne može da me oduševi kao sasvim jednostavna, a savršena ideja - malena izmena koja napravi čaroliju. Naravno da sutlijaš jedemo i pravimo otkako znamo za sebe, ali nikada mi nije palo na pamet da stavim kokos u njega. Danas očekujem drugaricinu ćerku i znam da ću je oduševiti ovim slatkišem. Hvala za divnu ideju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato,moj se muž oduševio sa ovom poslasticom, jer sutlijaš nije puno sladak a ova voćna penica je baš dobro došla...ti možeš i više šećera da staviš ako volite slatko. Neka vam je prijatno:)))

      Избриши
  2. Zorice, primjetila sam da pereš rižu prije kuhanja. To se radi da bi se, kažu, što je moguće više u toj fazi (jer još nema termičke obrade) odstranio škrob. Ostat će, ali se ipak dio ispire. Budući da mi živimo (mislima na Italiju i Dalmaciju) u zemljama kultnih rižota - to se nama odsavjetuje. Mene su, naime, učili, da rižu ispiremo kad želimo da je ona prilog jelu, npr. kod istočnjačkog kuhanja riže gdje se ona mrvi, gdje mora biti rahla. Kod jela poput rižota ili krema od riže ostavlja se neisprana riža, kako bi kremica koju ona pusti bila to bolja i nježnija.Vrijedi probati, posebno kod tehnike kuhanja rižota - možda ti se ovo više svidi. Hvala za recept. Inače u našoj kući (posebno kod djece) omiljen je tvoj indijski, ja ga
    zovem Pomoravkim sutlijaš (mljevena riža itd.) koji si objavila - e, sada da ne idem tražiti, ali pred 3-4 godine, valjda

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Damira, potpuno se slažem sa tobom što se rizota tiče, tu koristim arborio pirinač i njega nikad ne perem i tako je tu kremastu strukturu nema šanse da dobiješ ako ga opereš...hvala ti puno na savetu, a od tebe se ima šta i naučiti.
      Znam o kom je sutlijašu reć i mi ga obožavamo.
      Šaljem ti virtualne zagrljaje iz ove ledene Kanade.

      Избриши
  3. I ja isto ne perem pirinač kad ga kuvam kao sutlijaš, bude mnogo kremastije, mada na kraju krajeva, sve je to stvar ukusa.
    A upravo ležim i razmišljam šta ću da radim sa kokosovim mlekom koji imam u frižideru... Odlična ideja!

    ОдговориИзбриши
  4. Moji momci ga nevole pa zato ni nepravim,a mogla bih jednom napraviti onako za svoju dusu......sve najbolje u novoj godini.....fotografije su ti kao i uvek profi,uvek se odusevim....pozdravvvvvvvvvv

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. e moja Aleksandra, moji bi ga jeli svaki dan i po nekoliko puta na dan, samo nisu tako blizu..volim ga i ja...ova količina ti je dovoljna za tebe da imaš da se zasladiš, ili napravi polovinu.

      Избриши
  5. Very nice dessert, I love any sweets served in glass-)) Happy new year and many more creative dishes!

    Hugs,

    Yelena

    ОдговориИзбриши