четвртак, 20. октобар 2016.

Ljutenica od zelenog paradajza i pečenih paprika

Prošle nedelje mi donese komšija jako puno zeleniša iz njegove bašte,lisnati kelj, blitvu, peršun, majčinu dušicu, paprike i zeleni paradajz, jer on zna da ga svake godine pitam da uberem njegov zeleni paradajz, koji obično koristim da ukiselim. Ako ga ja ne uberem, ostane tako preko cele zime i baš mi ga je žao da je ne iskorišćen.
Naš komšija, koji je poreklom sa Jamajke, svake godine sadi puno povrća i začinskih biljki, ali, osim njega, nikog to iz njegove porodice baš mnogo ne interesuje i tako mi dobijemo po nekoliko puta pune kese njegovih blagodeti iz bašte.


Sastojci: 1.2 kg zelenog paradajza, 1 kg pečenih i oljuštenih crvenih paprika, 200 g crvenih pečenih i oljuštenih ljutih paprika , 50 g šećera, 75 do 100 ml ulja, 50 ml jabukovog sirćeta, po ukusu; beli luk, peršun, biber, 1 puna kašika soli, ili po ukusu

Priprema: Zeleni paradajz oprati i iseći na sitnije kockice.
Staviti u šerpu, dodati šećer, ulje, sirće,so i uključiti ringlu na jaku temperaturu i pržiti oko 20 do 25 minuta ili dok vam se paradajz ne raspadne na manje komadiće.

( iz komšijine bašte )

U to dodati crvene paprike, koje ste prethodno ispekli, oljuštili i ocedili od viška tečnosti i dodati ljute paprike i koje ste isekli na kocke. ( obe vrste,slatke i ljute ) Količinu ljutih paprika odredite po vašem ukusu, ali da imate ukupno 1.2 kg paprika.
Pržiti, još uvek na jakoj temperaturi još 20 minuta, ili dok ne dobijete lepu kremastu masu. Posle dodavanja paprika moraćete mnogo često da mešate,pazite da vam ne zagori.

Na kraju dodati peršun, pasirani beli luk i biber, po vašem ukusu.

Probati da li je dovoljno slano za vaš ukus, ako je potrebno, dodati još soli.

Dok se ljutenica kuva, oprati tegle i ostaviti ih u vrućoj rerni da se tegle osuše i zagreju.
Poklopce iskuvati i osušiti.

Vruću ljutenicu sipati u vruće tegle,zatvoriti i vratiti u vruću rernu i ostaviti da se potpuno ohlade.


Poslužiti ljutenicu sa hlebom / pogačom i sirom.
Ja sam od ove količine dobila 3 tegle po 500 g i jednu od 250 g.

Lile, od srca ti hvala na ovom odličnom receptu, koji ću uvrstiti u redovnu zimnicu.

Prijatno!!!

9 коментара:

  1. Fantastičan recept a tvoje fotke još više potvrđuju koliko je dobra ova ljutenica. Nikada je nisam pravila sa zelenim paradajzom, ali ću probati i na ovaj način. Vidim imaš ukrasne paprike, ja sam dobila par komada ali crvene i nisu ljute. Pozdravljam te puno Zoki!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti puno, draga moja Zorice. Nisam ni ja nikad probala ljutenicu na ovaj način, pravim je prvi put i odlična je, tako da ću uvrstiti u recepte za zimnicu, pored džemova, koje pravim i ajvara.
    A joj što su ove paprike ljute, kao otrov su...ako pogledaš gornju sliku povrća, koje mi je komšija doneo, videćeš da ih ima na slici i crvenih..njih sam već pojela, jer obožavam ljuto.
    Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. ZORICE OVO JE SUPER RECEPT IZGLEDA PREDIVNO I JA CU SUTRA U MOJU BASTU DA POKUPIM POVRCE BAS CU PROBATI NAPRAVITI POSTO MNOGO VOLIMO LJUTO POZZZZZZ DRAGA ZORICE

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Rado, ja ću ići na pijacu u subotu da kupim paprike i ako nađem zeleni paradajz jer ovu ljutenici zaista vredi napraviti, odlična je, mi, pored ajvara, koji obično deca raznesu, ovo obožavamo. Topli pozdrav za vas.

      Избриши
  4. Vreme je za pripremu zimnice, opet nešto fino iz Vaše kuhinje...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno i ovo je odličan način kako iskoristiti zeleni paradajz za zimnicu.

      Избриши
  5. Fantastičan recept, hvala što si podijelila sa nama. Upravo napravljen, ukus predobar. Recept ide u moju svesku, obavezno pravim sledeće godine, pozz...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista mi je drago da ti se dopala...ja sam ove godine pravila ogromnu količinu, četvoroduplu i mi je mnogo volimo. Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши