недеља, 18. децембар 2016.

Slano pecivo

Odavno gledam ova peciva na FB na nekom turskom blogu, ali nikako ne vidim sastojke za testo, te sam napravila testo onako kako ja mislim da bi bilo najbolje.


Sastojci za testo:
500 g brašna + 50 g za doradu testa
1 jaje +
1 kašičica šećera
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
50 ml maslinovog ulja
200 ml kefira
100 g kisele pavlake
100 ml tople vode
1 kašičica soli
50 g omekšalog putera
i još:
kobasice po vašem izboru
Mozzarella sir
pola jajeta za premazivanje
semenke po izboru

Priprema:
Kvasac, šećer i kašiku brašna staviti u toplu vodu, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu prosejati celu količinu brašna i odvojiti 50 g a u ostatak dodati so i izmešati sve zajedno.
U lončić sipati kefir, dodati kiselu pavlaku,maslinovo ulje a u posebnu zdelicu umutiti viljuškom dva jajeta i sipati 3/4 jajeta u masu od kefira a ostatak ostaviti sa strane, sa tim ćemo premazati testo.
Sve to sjediniti u glatku masu i sipati u brašno, dodati nadošli kvasac i zamesiti testo, dok ne pokupite svo brašno u vanglici..
Isipati zamešeno testo i mesiti još nekoliko minuta i ako je potrebno, dodavati po malo brašna dok ne dobijete glatko i meko testo.
Oblikovati testo u kuglu, premazati blago sa malo ulja i pokriti sa vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči u volumenu.

Dok testo raste pripremiti nadev.
Dimljenu kobasicu po vašem izboru iseći na tanje kolutove a sir iseći na štapiće. Ostaviti sa strane.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, premesiti i podeliti na 8 manjih delova.
Svaki deo rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira i premazati sve delove sa omekšalim puterom. Spajati dve po dve jufkice, tako da ćete na kraju imati 4 duple jufkice.
Rastanjiti jufkice u krug debljine oko .05cm do 1cm debljine i raseći na 4 dela.
Svaki deo raseći ( pogledajte slike izrade ) i na sredinu staviti po dva koluta kobasice i štapić sira odozgore, prebaciti prvo jednu stranu preko nadeva, onda i drugu i pažljivo ih preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Peciva ne trebaju da budu mnogo velika, kao kifla je dovoljna veličina.
Sad tako isto uradite i sa preostalim pripremljenim jufkama.
Ako hoćete da vam se peciva više listaju onda podelite testo na više manjih delova i premazati 3 jufkice i prekriti sa 4, koju nećete premazati.i onda rastanjiti u krug i praviti peciva.

Pokriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da još jednom testo naraste, oko pola sata.

Umutiti preostalo jaje sa kašikom,dve vode i premazati pripremljeno pecivo, posuti sa semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta ili dok vam pecivo lepo ne porumeni.
Kratko ohladiti i poslužiti toplo sa kiselim mlekom,kefirom, jogurtom.....


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар