петак, 16. децембар 2016.

Liker od đumbira i pomorandže

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Dubravki,, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Dzoli voli net. kuvar " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,đumbir, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji..
Imate dovoljno vremena da napravite ovaj liker i poklonite prijateljima za Božić ili Novu Godinu.
Liker možete da koristite za piće, u kolačima ili za koktele....


Sastojci:
60 g đumbira
1 mahuna vanile
200 g šećera
375 ml vode
korica od 1 pomorandže
375 ml brendi

Priprema:
Očistiti đumbir i iseći na tanke listiće.
U šerpicu sipati vodu, dodati šećer, koricu pomorandže,ali bez onog belog dela,mahunu vanile i đumbir.
Pustiti da provri i kad provri, smanjiti temperaturu na tiho i kuvati oko dvadesetak minuta.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.


U veću teglu sipati brendi i ohlađenu masu sa đumbirom i koricom pomorandže. Promućkati i ostaviti da odstoji 1 dan. Posle prvog dana izvaditi mahunu vanile, promućkati i ostaviti još jedan dan da odstoji.
Posle toga procediti kroz gazu ili filter za kafu i ostaviti još jedan dan da odstoji da se svi ukusi sjedine.

Poslužiti vašim prijateljima uz neku finu tortu ili pripremiti veću količinu, sipati u lepe flašice i pokloniti vašim prijateljima.



Prijatno i živeli!!!!



7 коментара:

  1. Odlična ideja, jako me zanima okus, moram ovo isprobati.

    ОдговориИзбриши
  2. Zorice draga svijet je tako mali da se nikad nezna.Upoznala sam prije 16god Jugoslavenskog ambasadora u Zagrebu,a nedugo u Beogradu Divnu Nikolić koja je sa tim gospodinom susjeda i zajedno piju kavu.Srdacne ti pozdrave salje Božica Cundeković Rožanković.

    ОдговориИзбриши
  3. Božice, moj muž i ja smo bili u Zagrebu pre 4 godine, ali u to vreme te nisam znala, mogle smo se tada videti...prvom prilikom kad ponovo dođemo u Srbiju, ponovo ćemo mi u Zagreb ( tamo imamo mnogo drage prijatelje koje volimo da vidimo ) pa bi mogle i da se sretnemo negde na kavici.Pozdravljam i ja tebe.

    ОдговориИзбриши