субота, 3. децембар 2016.

Challah od slatkog krompira

Gvozdena, rekla sam ti da imam jako puno recepata, koje nisam uspela da objavim, ali valjda ćeš videti i ove ne objavljene u tvojoj igrici, pa ako ti se šta dopadne, izvoli...
Challah, čita se HALA, se obično priprema za šabat, to je beli  hleb sa jajima, ja sam ovde dodala i slatki krompir a ideja mi je odavde, inače sam ovu vrstu hleba pravila i ranije, ali nikad sa 6 pletenica...bio je mali izazov, ali uz pomoć you tuba, uspelo se.

..."Šabat, u Jevreja sedmi dan u sedmici, počinje u Petak sa zalaskom sunca, a završava u Subotu pre zalaska sunca. Šabat se smatra najvećim jevrejskim praznikom. To je dan odmora, kada prestaje fizički rad i svaka poslovna aktivnost, zato što je i sam bog, nakon što bi zadovoljan obavljenim poslom (stvaranjem sveta), našao za shodno da treba da se odmori, a zato je i posvetio ovaj dan: " Ne zaboravi da praznuješ dan subotnji. Šest dana radi i posvršavaj poslove svoje, a sedmi dan je Šabat, odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nikakav posao, ni ti, ni tvoj sin, ni tvoja kći, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni ţivotinje tvoje, ni stranac koji se nađe unutar kapija tvojih". Kao što se može videti, Šabat je dan odmora za sve, i kao takav u sebi sadrži ideju da kolikogod rad bio plemenit, čoveku je potrebno i slobodno vreme za vlastito ispunjenje. Uopšteno govoreći, misao o odvajanju jednog dana u sedmici za odmor i o obavezi da se čovek jednom nedeljno otrgne od svakodnevnih briga i poslova, predstavlja jedinstvenu pojavu u antičkom svetu. Ljudi skloniji dubljem razmišljanju, svakako će primetiti da je ideja Šabata, usklađena i sa ritmom funkcionisanja čitave prirode i Univezuma, jer sve što je živo, ima potrebu za odmorom. Rad bez njega nemože da postoji, ali ni obratno, jer onaj koji ne radi ništa, nema od čega ni da se odmara. Šabat je dan posvećen porodici, druženju sa prijateljima, uživanjima za koje inače nemamo vremena, ali i kontemplaciji odnosno razmišljanju o vlastitom životu, jer kao što slikar mora da se odmakne od svoje slike da vidi šta je uradio i šta mu je dalje činiti, tako i čovek, s vremena na vreme mora da se odmakne od vlastitog života da bi shvatio kuda on vodi..."



Sastojci:
330 ml tople vode
12 g suvog kvasca
65 ml meda
30 ml otopljenog putera
1 celo jaje
2 žumanca
2 kašičice soli
200 g batata / slatkog krompira
600 g brašna + 100 g za doradu testa

Priprema:
U vanglicu sipati vodu, med i suvi kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

Posebno prosejati 700 g brašna.

Kad se kvasac podigao u tu masu dodati jaje, žumanca,otopljen i prohlađen puter, so, pasirani batat / slatki krompir i umutiti sve zajedno sa mikserom i sad postepeno dodavati brašno, možete mutiti sa mikserom sve dotle dok možete a kad ne možete više, na dobro pobrašnjenu radnu površinu isipati testo i umesiti ga sa 600 g brašna, onih preostalih 100 g će vam trebati kasnije. Testo je meko i lepljivo za ruke.
Pokriti testo sa vlažnom krpom i ostaviti da vam se udvostruči.

Pobrašniti ponovo radnu površinu i isipati testo, koje ćete podeliti na pola.
Premesiti obe polovine i svaku polovinu podeliti na 6 delova. Od njih rastanjiti rukom u obliku valjčića oko 25 do 30 cm  dužine.Ako je potrebno dodavati po malo brašna da vam se testo ne lepi za radnu površinu.

Sada staviti svih 6 valjčića jedan pored drugog i gornji deo sastaviti zajedno a ostatak uplesti ovako. ( i ja sam morala da gledam nekoliko puta dok sam ukapirala kako se radi, ali jednom, kad ukapirate, zaista je lako da se napravi )


Upleteno testo preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom a i ne mora, samo premazati pleh da se challah ne zalepi, pokriti ponovo sa vlažnom krpom i ostaviti da se testo udvostruči.
Od ove količine testa treba da napravite dva komada, ako pravite jedan, biće mnogo teže da se radi sa testom, na ovaj način je lakše.
Po želji, challah se može napraviti i veče pre, kad ste je upleli, premazati je vrlo blago sa malo otopljenog putera ili isprskati sprejom za pečenje, pokriti sa providnom folijom i dobro ušuškati i ostaviti preko noći u frižider.
Sutra izneti testo napolje i ostaviti da naraste na sobnoj temperaturi.

Umutiti jedno jaje i premazati naraslo testo. Ja sam umutila pola od preostalih belanaca i premazala sam sa njim...možda bi imalo lepšu boju da sam premazala sa celim jajetom.
Posuti sa semenkama po vašem izboru ili bez semenki.

Zagrejati rernu na 190°C i peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Ispečen challah hleb ostaviti da se dobro ohladi, najmanje sat vremena pre nego što ga sečete. Poslužiti sa omekšalim puterom i džemom, ajvarom, kuvanim jajima i hladnim narescima, kiselom pavlakom, omekšalim krem sirom, kajmakom ili šta već vi volite.
Mi smo ga jeli i uz varivo i za doručak.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар