понедељак, 26. децембар 2016.

Gratin od paškanata i gruyere sira

Mnogi od na su previše jeli kaloričnu hranu, evo ideje za malo manje kalorično jelo i ručak bez mesa.


Sastojci:
oko 1 kg paškanata / paštrnjaka
1 glavica sitno iseckanog crnog luka
500 ml mleka
1/4 kašičice sveže samlevenog bibera
1 1/2 kašičica soli
5 do 6 grančica sveže majčine dušice / timijana
2 jaja
200 g izrendanog gruyere sira
3 do 4 čena pasiranog belog luka
sitno iseckanog peršuna
malo suvog začina
150 g kisele pavlake

Priprema:
Uključiti rernu na 200°C da se greje. Paškanat oljuštiti i na mandolini za povrće, iseći na tanke kolutove, ako nemate ovu spravicu iseći nožem, što tanje možete. Majčinu dušicu oprati i osušiti. Peršun sitno iseckati a sir izrendati i ostaviti sa strane.

Manji pekač veličine 22cm X 32cm podmazati sa hladnim puterom. Trećinu isečenog paškanata poređati po dnu pekača, preko staviti trećinu sitno iseckanog crnog luka, posoliti, pobiberiti, posuti sa sitno iseckanim peršunom, posuti sa trećinom izrendanog sira i posuti sa majčinom dušicom. Sada staviti drugu trećinu paškanata,drugu trećinu sitno iseckanog crnog luka, pobiberiti i posoliti, posuti sa sitno iseckanim peršunom,posuti sa drugom trećinom sira i posuti sa majčinom dušicom i sad staviti i treći deo isečenog paškanata ( ako hoćete, možete sačuvati veće i lepše kolutove za kraj ) posuti sa ostatkom crnog luka, posuti sa sitno iseckanim peršunom,posuti sa ostakom sira i i ostatkom majčine dušice. Pre nego što pospete sa sastojcima posle paškanata, pritisnuti rukama preko paškanata i onda posuti sa ostalim sastojcima.


Pripremiti preliv: U zdelu sipati mleko, dodati kiselu pavlaku,jaja,3 do 4 čena pasiranog belog luka,malo majčine dušice,biber, so i malo suvog začina i sve dobro umutiti sa žicom, preliti preko paškanata. Prekriti sa folijom, dobro ušuškati svuda okolo i ako imate poklopac od pekača, poklopite i staviti u rernu da se peče. Imate još jedan način kako možete da pripremite preliv, ali meni je tu bilo previše masnoće..napisaću vam ovde i taj način, pa izaberite način na koji vam se više sviđa. U šerpicu sipati 750 ml pavlake za kuvanje,dodati biber, so, malo muškatnog oraha, majčine dušice, 3 do 4 čena belog luka i 1 kašiku brašna, izmutiti sve zajedno i staviti na ringlu da se dobro zagreje i kad počne da vri, skloniti sa ringle i preliti preko paškanata. Peći oko 45 do 50 minuta, izvaditi iz rerne, otkriti i peći još 10 do 15 minuta da vam porumeni odozgore. Ostaviti da se ohladi 10 do 15 minuta, iseći na kocke i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

1 коментар: