Vrlo interesantan recept, koji mi se dopao na prvi pogled...davno, davno sam probala ovaj hleb kod jedne porodice iz Sirije, zaboravila sam taj naziv, ali ukus,koji mi je ostao u ustima mogu i dan danas da osetim...originalni naziv za ovo pecivo je,Ma'arouk Sweet Bread, koji se priprema za Ramadan.
Sastojci za testo:
600 g brašna
4 g suvog kvasca
65 g šećera
250 do 375 ml toplog mleka
60 ml ulja
1 kašika omekšalog putera
50 g mleka u prahu
1 kesica praška za pecivo
1/4 kašičice mlevenog anisa
1/4 kašičice mlevenih semenki komorača
1/4 kašičice mlevenog cimeta, karanfilića i kardamoma
1/4 kašičica vanile
1/4 kašičice soli
Za premazivanje testa:
1 žumanac izmešan sa 1/4 kašičice instant kafe i nekoliko kapi ulja
semenke susama ili curokata
Za agdu:
200 g šećera
250 ml vode
1 kašičica soka od limuna
Priprema:
Prvo treba pripremiti starter za testo:u zdelu staviti suvi kvasac,2 kašike šećera, ( oduzeti od onih 65 g ) 75 g brašna i 125 ml toplog mleka. Izmešati sve zajedno, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se masa podigne i količina udvostruči.
U zdelu od miksera staviti ostatak brašna i dodati omekšali puter i ulje i rukama utrljati sve zajedno dok ne dobijete sitnu masu kao pesak, onda dodati ostatak šećera,mleko u prahu,prašak za pecivo,vanilu, so i sve začine i na kraju dodati starter i početi sa mešenjem, možete rukom ili mikserom i postepeno dodavati ostatak mleka, nemojte sipati sve odjednom, može da se desi da vam je previše, dodavati samo dotle dok ne dobijete meko i po malo lepljivo testo.
Mesiti oko desetak minuta na osrednjoj temperaturi ili rukom.
*** Originalni recept kaže da se koristi začin mahlab, ja sam ga ovde našla u arapskoj prodavnici a za vas, koji nemate gde da kupite, samleti pola štapića cimeta, 3 karanfilića i 2 do 3 zrna kardamoma i sve to izmešati i od toga uzeti samo 1/4 kašičice za ovo testo ***
Oblikovati testo u loptu, blago premazati sa uljem,staviti u vanglicu, pokriti sa vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Zbog male količine kvasca na ovu količinu brašna trebaće vam više vremena da testo naraste,oko 2 sata.
Sad skuvati agdu.
U šerpicu staviti sve sastojke, i na osrednjoj temperaturi ostaviti da provri, kuvati još 5 minuta, isključiti i ostaviti sa strane.
Naraslo testo istresti na radnu površinu i podeliti na 3 dela a onda svaki deo na još 3 dela.
Od jednog dela, koji ste podelili na 3 dela napraviti valjčiće, koje vi hoćete duđine i debljine i isplesti pletenicu. Tako isto uraditi i sa preostalim testom.
Staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom i pokriti sa providnom folijom i ostaviti još 45 minuta da pletenice narastu.
Umutiti žumanac, instant kafu i ulje i premazati ih tom masom, posuti sesamom ili curokatom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i peći ih oko 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene. Isključiti rernu i uključiti samo gornji grejač da vam pecivo vrlo malo porumeni, pazite da vam ne izgori.
Izvaditi pečena peciva i premazati ih pripremljenom agdom.
Ostaviti ih da se potpuno ohlade i poslužiti sa džemom, sirnim namazom, puterom,nutelom uz šolju mleka, čaja ili kafe.
Da ne pomislite da mi je pecivo izgorelo, nije, ja sam umočila prst u masu od žumanca pa onda u mak i prstom stavljala taj mak na pecivo.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар