четвртак, 29. децембар 2016.

Crostini sa dimljenim dagnjama i karamelizovanim lukom

Odlično predjelo za Novogodišnju noć ili za bilo koju vrstu slavlja...a ako ništa drugo, ono može da bude i večera.


Sastojci:
15 ml maslinovog ulja
1 velika glavica ljubičastog ili običnog luka
po pola kašičice suve majčine dušice / timijana, soli i bibera
1 kašičica Worcestershire sauce
50 ml belog vina
2 konzerve od po 85 g dimljenih dagnji
1 baguette isečen na 16 šnitica
2 kašike omekšalog putera
oko 50 g izrendanog Gruyère sira
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
1 do 2 čena sitno iseckanog belog luka

Priprema:
U tiganj sipati maslinovo ulje i dodati luk, koji ste isekli na tanke listiće i pržiti oko desetak minuta na osrednjoj temperaturi, dok luk ne omekša. Dodati Worcestershire sauce, beli luk, majčinu dušicu, biber i so i nastaviti sa prženjem, uz po malo dodavanja belog vina. Skloniti tiganj sa ringle i dodati dimljene dagnje, polovinu seckanog peršuna i sve izmešati.



Šnitice hleba namazati sa malo putera i staviti u rernu ispod gornjeg grejača, samo da malkice ivice porumene. Izvaditi i rasporediti fil. Posuti sa izrendanim sirom i vratiti nazad u rernu da se samo sir otopi. Ohladiti vrlo kratko, posuti sa ostatkom peršuna i poslužiti uz dobro rashlađeno belo vino.


Prijatno!!!!

2 коментара: