среда, 21. децембар 2016.

Posna čorba od slatkog krompira / batata

Mi ne postimo ovaj post, ali za Sv. Nikolu obavezno imamo posni ručak. To je slava mojih pokojnih roditelja, koju mi obeležimo na jedan prigodan način.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Dubravki,, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Dzoli voli net. kuvar " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,đumbir, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji..


Sastojci:
1 do 2 kašike maslinovog ulja
1 glavica sitno iseckanog crnog luka
2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka
1 veća sitno iseckana šargarepa
pola glavice manjeg celera, sitno iseckanog
1 ljuta papričica
1 do 1.5 l povrtnog temeljca ili vode
3 osrednja žuta krompira / batata
po ukusu so i biber, suvi začin
1 lovorov list
pola kašičice kumina
1 puna kašičica mlevenog korijandera ( coriander )
1 puna kašičica izrendanog đumbira
sitno iseckan peršun

Priprema:
U veću šerpu sipati maslinovo ulje, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne omekša, ali neka vam ne porumeni. Dodati đumbir, beli luk, sitno iseckan koren celera, šargarepu i slatki krompir i dinstati sve zajedno 4-5 minuta, mešajući povremeno.

Dodati sitno iseckanu ljutu papričicu, ako je nemate staviti pola kašičice ljute mlevene dimljene paprike, ostale začine, korijander u prahu, cumin, posoliti, pobiberiti i dodati kašičicu suvog začina izmešati sve zajedno, naliti sa povrtnim temeljcem, ako ga nemate, onda običnu vodu, lovorov list,promešati i pustiti da provri. Kad je provrelo, smanjiti temperaturu i kuvati dok svo povrće ne omekša.

Skuvanu čorbicu sipati u blender, deo po deo, ili štapnim mikserom sve samleti u glatku masu. Ako je pregusto, dodati još vode ili temeljca i vratiti nazad na ringlu da proključa. Skloniti sa ringle. Sipati u zagrejane činijice ili šolje od bele kafe ( zagrejati ih vrućom vodom ) odozgore, ako ne postite sipati kašiku gustog grčkog jogurta, pošto smo danas postili, ja sam prepekla hleb u rerni, istrljala belim lukom ,isekla na kockice i prelila sa malo maslinovog ulja. Posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Dopada mi se tvoj recept,kao i svi ostalikoje si objavila. Pozdrav Zoko

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Gvozdena...slatki krompir jako volimo i koristimo ga bar jednom nedeljno.

      Избриши