среда, 1. фебруар 2017.

Točak pogača

Juče smo bili pozvani kod prijateljice na ručak i svako je od nas poneo nešto, jedna, salatu od kiselog kupusa, druga je donela odlične čvarke, ja sam umesila pogaču a domaćica je naspremala još puno toga i nas osmoro smo se baš lepo družili i uživali u svoj hrani na stolu.Srećan ti rođendan, draga moja prijateljice!


Sastojci:500 g brašna,7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca,150 ml toplog mleka,150 g svežeg sira,2 jaja,1 kašičica šećera,1 kašičica soli, ili po ukusu,75 ml ulja,semenke po izboru

Priprema:
U vanglicu sipati zagrajano mleko, šećer, kvasac i nekoliko kašika brašna, izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Prosejati brašno.

Kad se kvasac podigao, dodati ulje, so, svež sir, blago umućena jaja ( ostaviti jedan deo da premažete pogaču ) i dodavati po malo brašna, meseći testo. Ja to radim sa mikserom i meni je tačno trebalo pola kg brašna, može da bude + - 50g u zavisnosti od vlažnosti sira. ( ja sam moj sir prvo dobro ocedila u nekoliko kuhinjskih papira i koristila sam kremastu rikotu )
Pokriti i ostaviti na toplom da testo naraste.

Pobrašniti radnu površinu, isipati radno testo, premesiti ga i rastanjiti oklagijom na 1cm debljine.
Okruglim kalupom oko 7cm širine,vaditi pogačice i u kalup za tortu, prečnika 24cm, koji ste prethodno premazali sa puterom ili isprskali sprejom za pečenje, početi da ređate izvađene krugove, ali ostaviti oko 3 do 4cm prazno od ivice kalupa.
Preostalo testo premesiti, ponovo rastanjiti i vaditi pogačice a na kraju šta vam ostane, oblikovati u kuglicu i staviti na sredinu.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da još jednom nraste,oko pola sata do 45 minuta.


Zagrejati rernu na 200°C
Preostalim jajetom, u koje možete da dodate kašiku mleka, premazati pogaču, posuti sa semenkama po izboru ( kod mene lan i susam ) i peći oko 25 do 30 minuta, ako počne previše da vam rumeni, prekriti papirom za pečenje.
Pečenu pogaču ostaviti 5 minuta u kalupu, otvoriti stranice ( ja sam koristila kalup za tortu ) izvaditi pažljivo pogaču i ostaviti na žici da se ohladi. Pokriti je kuhinjskom krpom.
Poslužiti je toplu a odlilčna je i kad se ohladi.


Prijatno!!!

4 коментара: