петак, 4. фебруар 2022.

Pigs in the blanket

 Viršle volim samo kad su zamotane u testo i tako ih brzo pojedemo, inače ih retko kupujem jer mi nije najbolji izbor mesa, ali po nekad mi  se baš prijedu i onda dam sebi oduška...danas hladno napolje, sneg i dalje pada i baš je lepo gledati ga iz tople kuhinje u kojoj miriše domaće pecivo..

Ova peciva se prave od startnog testa, koje se umesi veče pre i testa koje se doda startnom testu. Ako niste nikad pravili ovu vrstu testa, ne znate šta propuštate...ja sam ih pravila nekoliko puta i u slatkoj i u slanoj verziji i oduševljena sam jednostavnošću  mekoći ovog testa.

Startno testo: 210 g hlebnog brašna "00", 135 ml mlake vode i 3 g kvasca

Sastojci za drugo testo: 90 g hlebnog brašna "00", 12 g mleka u prahu, pola kašičice šećera, pola kašičice soli, ili po ukusu, 65 ml vručeg mleka, 25 g omekšalog putera

i još: 7 viršli / hrenovki, oko 30 g sveže izrendanog parmezana, 1 jaje i 1 kašičica vode

Priprema:  Sastaviti sve sastojke za startno testo i umesiti ga Treba da bude na tvrđoj strani. Oblikovati u kuglu i bez premazivanja stavti u zdelu koja ima hermetički poklopac., zatvoriti i ostaviti preko noći u frižider. 

Veče pre ostavite puter na sobnoj temperaturi da omekša.


Sledećeg jutra, ili kad ste spremni da mesite, izvaditi iz frižidera i ostaviti strtno testo na sobnoj temperaturi dok pripremate ostale sastojke.

U zdelu u kojoj ćete mesiti prosejati brašno, dodati mleko u prahu, šećer i so i izmešati sve zajedno,. Mleko zagrejati da bude dobro vruće i sipajte u brašno i malo samo izmešajte da vam hladno početno testo ne bude direktno u dodiru sa vrućim mlekom.


Početno testo treba da bude ovako, puno rupica, što znači da je uspelo. Iskidati na komadiće testo i dodati u zdelu u kojoj ćete mesiti testo.


Sada, ili mikserom ili rukom zamesite testo da se početno testo i ostali sastojci dobro sjedine. Dodavati po malo puter, koji ste isekli na kockice i dobro umesite da se puter i testo sjedine i tek onda dodati sledeću količinu putera. Ja sam ovo uradila iz 2 puta i mesila sam testo oko desetak minuta. 
Umešeno testo treba da bude meko i glatko. Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.


Naraslo testo ( vidite na slici koliko je dobro naraslo ) istresti na radnu površinu, blago premesiti i podeliti na 7 istih delova. Svaki deo blago premesiti, oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti 5 minuta da se testo odmori. Ja sam zaboravila da izmerim svaki deo, ali mislim da to uopšte nije ni važno ako negde ima malo više ili manje.

Rastanjiti testo oklagijom ( ja nisam koristila brašno jer se može rastanjiti i bez ) širine kolika vam je viršla / hrenovka. Staviti je na početak testa i zaviti u rolatić i staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.


Sad tako isto uraditi i sa preostalim delom testa.
U zdelu u kojoj ste mesili sipajte hladnu vodu. Izrendati parmezan na veći tanjir. Svaki rolatić provući kroz vodu i uvaljati u izrendani parmezan.


Moje viršle su dosta dugačke i ja sam svaki rolatić isekla na 6 delova. 
Od 6 ili 5 parčića napraviti cvet na plehu.


Ja sam neke pravila od 5 neke od 6 a mogu i od 4, vaš izbor. Ostaviti dovoljno razmaka između  cvetova, jer će još malo da narastu. Pokriti providnom folijom i ostavii još malo da cvetići narastu ( meni je trebalo pola sata ) i tek onda ih premazati i staviti preliv, ako želite.
Ako vam ostane malo izrendanog parmezana, možete sačuvati pa napraviti preliv za cvetiće, ali tek kad premažete cvetiće sa umućenim žumancetom u koje ste dodali malo vode.( u zdelicu staviti 1 malu kašičicu punu majoneza, malo izrendane mocarele, sitno iseckanog mladog luka i peršuna i belanac od jajeta, izmešajte sve zajedno pa malom kašičicom sipati na pripremljene cvetiće ) Pred pečenje posuti semenkama po izboru


Zagrejati rernu na 175°C i peći ih dok vam ne porumene. 


Ostaviti ih da se kratko prohlade, posuti ih seckanim peršunom ili mladim lukom pa ih poslužiti uz kečap i senf...mi ne volimo kečup pa sam dodala ljuti sos.


Prijatno!!!!






Нема коментара:

Постави коментар