четвртак, 10. фебруар 2022.

Jednostavne kifle

 Nikad još ne napravih ovako  jednostavne kifle a vrlo su ukusne i meke..

Sastojci:  500 g do 550 g brašna sa većim procentom glutena, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu, 1 kašičica mešavine italijanskih začina ( ruzmarin, majčina dušica, timijan, origano ) 4 kašike maslinovog ulja, 250 ml jogurta, oko 100 do 125 ml tople vode.

i još: 150 g šunke, 125 g mozzarella, 1do 2 puna kašika jogurta, 1 kašičica ulja i semenke po vašem izboru

Priprema:  Prosejati svih 550 g brašna, pa sa strane ostavite 50 g a u 500 g dodati so, šećer, suvi kvasac i italijanske začine i izmešajte sve zajedno. Vodu zagrejati da bude vruća pa dodati jogurt ( ja koristim mlaćenicu )  i izmešajte zajedno, dodati 4 kašike maslinovog ulja , sjediniti sve zajedno i sipajte u brašno i zamesite testo.

Ja obavezno testo isipam na radnu površinu i dobro ga izmesim da dobijem glatko i elastično testo i mesim ga oko 5 minuta ručno, ko želi sve ovo može da odradi i kuhinjski robot.

Ako vam je kojim slučajem testo malo više tvrdo, onda dodavati po malo od onih 25 ml vode, a ako je premeko dodavati po malo brašna od onih 50 g koje ste ostavili na stranu. Testo oblikovati u loptu, premazati sa vrlo malo maslinovog ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste iseckati sitnije šunku i izrendati sir. Ja sam koristila već izrendan sir ( italijanska smesa od 4 vrste sireva; asiago, mozzarella, parmesan, provolone )

Naraslo testo podeliti na 2 dela pa na blago pobrašnjenoj radnoj površini rasklagijati jedan deo i raseći na 12 jednakih delova. Ne bih preporučila da se seku na 16 delova jer će biti presitne, ali izbor je vaš.

Na svaki širi deo staviti po malo sotno iseckane šunke i izrendani sir i zaviti u kiflicu. Sad tako isto ureaditi i sa drugim delom testa. Ja sam između kiflica ostavljala dosta mesta i pekla sam ih u dva pleha, vi kako hoćete. Ja volim kad mi kiflice porumene sa svih strana a vama, ako ne smeta što se zalepe jedna za drugu, možete staviti sve u jedan pleh.

Pokriti ih i ostaviti da još jednom testo naraste.

U manju zdelicu umutiti  jogurt sa maslinovim uljem pa premazati narasle kiflice, posuti semenkama po vašem izboru i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.

Ispečene kifle ostaviti na žici da se kratko prohlade, po želji premazati sa malo otopljenog putera i poslužiti deci sa jogurtom a odraslima sa pivom.

Prijatno!!!!



2 коментара: