понедељак, 21. фебруар 2022.

Pirinač sa šrimpovima

 Da vam iskreno kažem ne znam kako bih ovo jelo baš tačno prevela na srpski, nije  rizoto, a nije ni pilav...što god da je, pogledajte po sastojcima pa ako vam se sastojci dopadnu, onda probajte

Sastojci:  200 g pirinča dugog zrna, 1 manja glavica crnog luka, 1 ljuta jalapeño  paprika, 250 g šampinjona, 2 čena belog luka, nekoliko grančica timijana, 40 g putera, 50 ml belog vina, oko 400 ml povrtne ili pileće supe, ( ko nema može i voda ) so i biber po ukusu, peršun za podluživanje

i još: 400 g šrimp, 40 g putera, 2 čena belog luka, peršun, so i biber

Priprema:  U veći tiganj staviti puter da se otopi. Ako želite možete koristiti i maslinovo ulje ali meni je ova vrsta jela uvek ukusnija sa puterom. Crni luk sitno iseckati i staviti da se prži dok ne omekš, dodati sitno iseckanu ljutu papričicu jalapeño i pržiti zajedno. Za to vreme očistite pečurke i iseckati ih onako kako ih vi volite. Mi ih volimo da su sitnije u ovakvom jelu i staviti ih da se prže zajedno s lukom i paprikom, dodati sitno iseckan beli luk i timijan i kad luk zamiriše dodati pirinač i kratko propržiti. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Naliti belim vinom i dobro izgrebati sve ukuse sa dna tiganja, naliti sa 300 ml tečnosti, dodati so i biber po ukusu, promešati, smanjiti temperaturu, poklopiti i pustiti da se kuva na tihoj temperaturi. Povremeno pogledajte da li je potrebno dodati još tečnosti i kuvati dok vam se pirinač ne skuva, ali ne i prekuva.

Ko želi, može ovo jelo praviti i na drugačiji način. Na otopljenom i zagrejanom puteru ispržiti pečurke dok ne porumene, dodaje timijan, blago posoliti i pobiberiti. ( nemojte ih soliti dok se ne isprže,  jer onda ispuste tečnost i teže će porumeneti ) Izvaditi ih iz tiganja i dodati sitno iseckan crni luk, ljutu papričicu i pržiti dok luk ne omekša, dodati belo vino, sve izgrebati i pustiti da vino uvri, na kraju dodati pirinač i kratko propržiti da pirinač dobije staklasti izgled, nalivati po malo sa vrućim temeljcem, kuvati i mešati dok pirinač ne omekša i svaki put kad temeljac uvri, dodati još. Na kraju , kad je pirinač skuvan, dodati ispržene pečurke, sjediniti sve zajedno.

Ja sam pravila na prvi način, jer mi je bilo lakše i nisam pravila pravi rtizoto sa pirinčem okruglog zrna, jer taj pirinač je najbolji za rizoto.

U drugi tiganj staviti puter da se zagreje u zagrejan puter dodati sitno iseckan beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše, dodati očišćene šrimpove ( ja uvek ostavljam repove jer su mi boilji za prezentaciju ) i pržiti ih samo dok ne porumene, dodati sitno iseckan peršun, posoliti, pobiberiti i poslužiti uz pripremljen pirinač.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар