среда, 23. фебруар 2022.

Pesak torta

 Ovu tortu sam davno pravila i setih se pre nekoliko dana da bih mogla da je napravim za moje goste...ne volim da pravim ni torte ni kolače iz razloga što mi ne jedemo ali to ne znači da ne bih mogla da napravim za nekog ko voli kolače. Dok su deca bila manja, mnogo češće sam pravila torte, jer klinci to vole, sad su odrasli pa ne jedu ih ni oni...

Pesak torta se pravi bez pečenja; mleko, vanila puding, kokos, plazma i mleveni orasi. Ja odavno ne koristim nikakav puding iz kesice i ovde sam to zamenila sa domaćim pudingom, koji sam sama napravila i za koji znam šta ima u njemu.


Sastojci za puding: 14 g gustina, 50 g šećera, prstohvat soli, 1 žumance, kašičica vanilinog estrakta, prstohvat soli....ovo je količina za 250 ml mleka

Sastojci za tortu: 170 g plazma keksa,  170 g kokosa, 200 g mlevenih oraha, 1l mleka, sastojci za puding X 4, 250 g putera, 250 ml pavlake 35%mm

Priprema:  Ko ne želi da pripremi puding na gornji način neka koristi puding iz kesice.

U šerpu sipati 750 ml mleka, dodati 200 g šećera, ko voli slađe može da stavi i 300 g i pustiti da provri. Umutiti 4 žumanca u penastu masu, dodati preostalih 250 ml hladnog mleka, 56 g gustina, vanilin ekstrakt i prstohvat soli i sjediniti sve zajedno.

U provrelo mleko sipati polako pripremljenu masu od žumanaca i gustina i stalno mešajte kuvarskom žicom, kuvati dok se ne zgusne, kad  počne ponovo da vri, kuvati samo još vrlo kratko, skloniti sa  ringle. Mešajte žicom da se kratko ohladi i onda staviti providnu foliju preko pudinga ali da vam je folija svuda preko kreme, jer u protivnom će vam se stvoriti korica na kremi.

Dok se krema hladi, umutiti puter u penastu masu. Kad se krema ohladila, dodavati po malo u umućen puding i svaki put umutiti da se krema sjedini sa puterom pre nego što dodate novu količinu.

Umućenu kremu podeliti na 3 ravnomerna dela. U prvi deo dodati plazmu i spatulom sjediniti sve zajedno.

Kalup za tortu posuti sa sitnim kokosom ili prekriti papirom za pečenje. Naneti prvi sloj i malom spatulom poravnjati da je ravno. Staviti u frižider da se malo stegne ( ako je potrebno )

Dok je to u frižideru, sjediniti kokos sa jednim delom kreme. Izvaditi i naneti kokos sloj preko prvog sloja i na kraju sjediniti mlevene orahe sa kremom i naneti preko kokosa, poravnjati, prekriti providnom folijom i ostaviti preko noći da se torta stegne.

Pred služenje umutiri pavlaku u čvrstu kremu, premazati gornji deo torte, ukrasiti po želji i kad služite tortu secite manje parčiće jer torta je dosta zasitna.

Prijatno!!!

2 коментара:

  1. Osmehnuh se dok sam čitala uvod :) Isto je i ovde. Imam puno recepata za slatkiše, neki su od pre, bezmalo, 100 godina, ali izbegavam da pravim iz istih razloga koje si navela. Torta mnogo lepo izgleda, baš si je fino ukrasila, a ukus je, znam, vrhunski:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Vesna, naježim se kad vidim osobe koje prave torte za prodaju,sa pudingom, margarinom i još ko zna šta, a cena im je da otpadaju uši, ali ih zato ukrase da ti pamet stane i naravno da je tako lepo ukrašena torta idealna za oko i prolazi...od srca ti hvala.

      Избриши