недеља, 13. фебруар 2022.

Pizza rolat

 Već svi znate priču o pizzi u našoj kući, ja je volim a muž, pa on će je jesti ali nije lud za njom, tako da se ja snalazim na puno načina kako da budemo zadovoljni oboje, jer mi se ne prave dva ručka.

Testo za pizzu je vrlo jednostavno ali je vrlo važno ( bar kod Italijana ) da se koristi brašno "00" koje je izuzetno meko i izgleda kao najlepši puder. Ja imam sreće te u lokalnom Costcu sam kupila kesu brašna od 10 kg i imam ga još malo, jer ga baš dosta koristim za testa, ali pre neki dan navratih da kupim još jednu kesu, kad ono imaju smo od 25 kg, meni je to previše brašna samo za nas, pa ću morati da malo sačekam da istrošim ova brašna koja sada imam da bih kupila tu količinu... ako nemate ovo brašno može se koristiti i brašno sa većim procentom glutena, takozvano bread or strong flour.

Sastojci: 310 g "00" brašna, 8 g soli, 4 g suvog kvasca,  1 kašika maslinovog ulja, 220 g tople vode

Sastojci za punjenje:  2 kašike sosa za pizzu,  8 parčeta provolone sira,  18 partčeta tanje sečene šunke, oko 100 g izrendane mozzarelle, 1 kašičica italijanskog začina, 2 čena belog luka, malo izrendanog  parmezana za posipanje preko rolata, seckani peršun 

Priprema: Brašno prosejati ( ako koristite svež kvasac  treba vam oko 10 g, rastvorite ga u malo tople vode, ja sam koristila suvi kvasac koji ide direktno u brašno ) dodati so, suvi kvasac, izmešati i dodati toplu vodu i kašiku maslinovog ulja zamesiti testo. Ja svaki put posle zamešenog testa isipam to testo na radnu površinu i ponovo ga dobro izmesim da dobijem glatko i elastično testo. Mesiti testo oko 3 minuta, pokriti i ostaviti da se testo odmori. 

Ponovo izmesiti testo, ostaviti da se odmori. Pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo u pravougaonik, oko pola cm debljine. Premazati sa sosom od paradajza ( mislim da kečapu ovde nije mesto, jer sos za pizzu je potpuno drugačiji od kečupa ) posuti seckanim belm lukom i italijanskim začinom, preko posuti sa polovinom izrendane mozzarelle, preko naređati kolutove provolone sira, preko staviti sunku ( možete staviti dve vrste mesa ako volite više mesa, preko mesa posuti ostatkom sira i zaviti u rolat sa duže strane. Sastaviti stranice da va ne iscuri fil i staviti na stranu gde se ivica sastavila sa rolatom, da to bude na dnu.

Zavijeni rolat možete staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom ili u kalup za hleb, veličine 10cm X 33cm. Pokriti i ostaviti da testo još malo naraste. Oštrim nožem raseći rolat odozgore na 3 - 4 mesta, premazati sa umućenim jajetom i posuti sa izrendanim parmezanom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni odozgore. Pečen rolat staviti na žicu i ostaviti deset do 15 minuta da se ohladi. Iseći na deblje parčiće, posuti iseckanim peršunom i poslužiti uz još pizza ili marinara sos ili šta vi već volite.

Možete napraviti i veću količinu testa pa jedan deo zamrznuti kad vam je potrebno za sledeći put. Od ovog testa se može napraviti i obična pizza.

Nama je ovaj rolat ostao i jeli smo ga za večeru posle 2 dana, samo smo ga kratko zagrejali u mikrotalsnoj i bio je dobar isto kao i prvog dana. Ostatke dobro zaviti i ostaviti u frižider.

Prijatno!!!!



 

2 коментара:

  1. Hi, I don't see a recipe for the dough.
    Greetings

    ОдговориИзбриши
  2. Hi, it is right under first picture...and I will wright it here 310 g of bread flour, 8 g of salt, 4 g of dry east, 220 ml warm water an 1 spoon of olive oil...star with 200 ml of water and then, if you need more, add rest of it. Good luck and thank you for

    ОдговориИзбриши