недеља, 20. фебруар 2022.

Krofne od brioche testa

Ako volite pahuljaste i šuplje krofne, onda su ovo krofne za vas.


Sastojci: 500 g brašna, 250 ml toplog mleka,7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 3 kašike sitnijeg šećera, 2 jaja, 1 žumance, 1 mala kašičica soli, 1 kašičica ekstrakt vanile, 1/2 kašičice naribane limunove korice, 100 g omekšalog putera isečenog na kockice, ulje za prženje, prah šećer ili sitniji kristal šećer

Priprema:  Ako koristite svež kvasac, izmrviti ga u malo mleka od onih 250 ml, dodati kašiku šećera od onih 3 kašika i 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.
Puter isecite na kockice i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
Brašno prosejati.

U zdelu od miksera, staviti brašno, so, šećer, jaja, žumanac, limunovu koricu i vanilu i blago promešati.
Dodati preostalo mleko i podignuti kvasac i zamesiti testo, kad je testo zamešeno, pustiti mikser da mesi testo oko 5 minuta,testo treba da bude elastično i po malo lepljivo, ako je previše lepljivo, dodati još nekoliko prstohvata brašna.
Dok vam mikser radi, dodavati po malo putera ali svaki put morate da sačekate, pre nego što dodate još putera, da vam se puter koji ste dodali, sjedini s testom..trebaće malo vremena, ali će se sjediniti.
Kad ste sav puter dodali i sjedinili s testom, mesite još 2 minuta.
Drugu zdelu premažite sa malo ulja, istresti testo iz miksera, pokriti i ostaviti da testo naraste.
Naraslo testo povući rukom sa svih strana i preklapati jedno preko drugog.
Ponovo pokriti testo i ostavite preko noći u frižider gde će još jednom da naraste.

Ujutru, ili kad ste spremni da pravite krofne,izvadite testo iz frižidera i ostaviti ga desetak minuta na sobnoj temperaturi.
Blago pobrašniti radnu površinu ( ja koristim gustin ) i rastanjiti testo na otprilike 1.5cm debljine.
Uzeti neki krug ili čašu, koja je oko 5 do 6cm prečnika, pa sa tim iseći krugove u testu.
Na čistu krpu posuti malo brašna i stavljati krugove na to.
Ostatak testa ponovo umesiti i izvaditi krugove dokle možete. Meni te krofne kad se isprže nisu baš toliko lepe kao one prve, zadnja mi je uvek nekako zdudana, ali se pojede, ne baci se.
Trebate dobiti oko 16 krofni.
Pokriti ih providnom folijom i ostaviti da još jednom narastu, oko 30 minuta.

U šerpu sipati ulje oko 6cm visine ( ja koristim veći wok ) i zagrejati da ne bude ni prevruće a da ne bude ni dovoljno vruće.
Najbolje je, za one koji nemaju kuvarski termometar da kad stave dršku od varjače da stoji u posudi sa ulje, da oko drške vide sitne mehuriće, znači da je ulje dovoljno vruće.
Za vas koji imate kuvarski termometar, najboja temperatura je oko 175 do 180°C
Stavljati krofne, tako da u ulje ide prvo strana koja je bila gore, neko poklapa krofne, ja nisam, jer kažu da im tako bolje krofne narastu i svaku stranu pržiti oko 2 minuta, okrenuti i pržiti i drugu stranu 2 minuta.
Na žicu staviti kuhinjski papir i rešetkastom kašikom vaditi krofne na papir da se ocede.
Ako krofne počnu prebrzo da vam rumene, znači da vam je temperatura prejaka, krofne će brzo da porumene a unutrašnjost će vam ostati ne ispržena a ako temperatura nije dovoljno vruća, krofne će vam previše upiti ulja i biće masne.
Ove krofne su idealne, uopšte nisu masne, ako se isprže onako kako treba.


Ispržene krofne možete uvaljati u sitan kristač žećer ili u prah šećer, ja volim samo da ih pospem sa prah šećerom.
Ko želi, može da ih kuvarskim špricom napuni sa malo nutele, džemom, ili nekom finom poslastičarskom kremom...izbor je vaš.
Ja ih volim prazne.
Krofne su najbolje da se pojedu tog dana, mogu se jesti i sledećeg dana, ali nisu tako lepe kao prvog dana.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар