понедељак, 14. фебруар 2022.

Strawberry panna cotta

 Mi volimo ove brze poslastice i posebno kad su u nekim manjim zdelicama ili u čašama, em lepo na oko, em nije velika količina da se pojede.Kako je to kod vas?

Srećan vam Sv.Trifun ili ti Valentine Day!!!

Sastojci za sos od jagoda: 600 g smrznutih ili svežih jagoda, 1 kašika limunovog soka, 50 g šećera

Sastojci za panna cottu: 250 ml neutralne pavlake  35%mm, 250 ml punomasnog mleka, 125 ml sosa od jagoda, 50 g šećera, 1 kašičica vanilinog ekstrakta, 7 g šelatina ili agara agar

Priprema: Prvo pripremiti sos od jagoda. U ovo vreme sveže jagode su jako skupe i meni je najbolja opcija smrznute jagode, koje su po vrlo pristupačnoj ceni a mi ih uvek imamo u zamrzivaču jer vrlo često ih koristim za smoothie.

U manju šerpicu staviti sve sastojke za sos, kuvati na osrednjoj temperaturi oko desetak minuta ili dok se jagode skoro ne raspadnu. Staviti sve u blender, samleti i kroz cediljku procediti da odstranite semenke. Odvojiti 125 ml a ostatak ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa sipati u zdelicu i ostaviti u frižider da se dobro rashladi, jer će vam trebati kad služite panna cottu. Umesto jagoda može da se koristi voće po izboru.

U manju šerpicu, može i u istu u kojoj ste kuvali jagode, samo je kratko isprati, sipati neutralnu pavlaku, mleko, 125 ml sos od jagoda, vanilu i šećer i kuvati na vrlo niskoj temperaturi da se samo pojave mehurići sa strane šerpe i tečnost zagreje.

Dok se tečnost greje, želatin preliti sa 2 kašike hladne vode, promešajte i ostavite da nabubri.

U vruću tečnost dodati nabubreli želatin i mešajte sve zajedno dok se želatin ne otopi u vrućoj tečnosti.

Sipati masu iz čega želite da poslužite i ostavite u frižider, najbolje preko noći, da se stegne.

Pred služenje sipati ostatak sosa od jagoda, preko može umućen šlag i preko šlaga dodati još malo seckanih svežih jagoda uz dodatak svežih listića menta i poslužiti.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар